Адмирал Емил Ефтимов към курсанти: Да бъдеш лидер означава да носиш отговорност

„Бъдещото успешно изпълнение на задачите, които стоят пред Въоръжените сили на Република България, ще бъде във вашите ръце, сърца и умове. Вие ще сте тези, на чиито познания и умения, вдъхновение и дръзновение ще разчитаме занапред“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на срещата с курсантите и студентите на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, съобщиха от Министерство на отбраната.

Той участва в откриването на новата 2020/2021 академична учебна година във флотската ни Алма матер.

Научен борд ще бъде създаден към началника на отбраната

„Да бъдеш лидер означава да носиш отговорност не само за себе си, но и за подчинените си, да бъдеш компетентен, да бъдеш себе си. Това ще постигнеш само, ако си убеден, че знаеш и можеш. Възможностите пред вас ще дойдат, когато работите и се развивате“, категоричен бе началникът на отбраната. Като възпитаник на Висшето военноморско училище адмирал Ефтимов разказа за своето обучение и мотивацията си да избере военната професия.

Той се спря също на значими елементи от историята на строителството на ВМС в изпълнение на идеята за защита на родните брегове и съобразявайки се с физикогеографското разположение на страната и нейните ресурсни възможности. Началникът на отбраната акцентира и върху предизвикателствата в съвременната среда на сигурност.

„Не си мислете, че в 21-ви век всичко е открито, измислено и решено. Същите предизвикателства и авантюризъм съществуват и днес, разбира се в неотменна връзка с развитието на обществата и технологиите. Ако преди 500 години предизвикателството е било как да се плава 40 дни на дървени кораби и с оскъдни запаси, то днес това е да контролираш силата, способна мигновено да унищожи кораби с десетки човешки животи на борда“, заяви адмирал Ефтимов.

Той посочи, че Въоръжените сили трябва да бъдат продукт на стратегическите цели на държавата, а ключова задача е превръщането на ресурсите в отбранителни способности, гарантиращи териториалната цялост и националния суверенитет. Началникът на отбраната разгледа членството на страната ни в НАТО преди всичко като свързаност между съюзниците, която се състои в общуване на един език, прилагане на стандартни процедури в комуникациите и еднакви тактики.

„НАТО е политико-военен съюз, в който решенията се вземат с консенсус. За да се вземе решение в Алианса, което е в интерес на всички държави в политическо и военно отношение, страните трябва да имат ясно определени национален интерес и цели, както и да познават механизмите в колективната система за сигурност за тяхното постигане. Това е изкуство и за него са необходими подготвени хора“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той наблегна и на планирането на стратегическо и тактическо ниво, за да може тези, които ще се влеят в редовете на Българската армия, да тренират тактики и да овладяват процедури, с които формированията да изпълняват оперативния и стратегически замисъл, като се отчитат обстоятелствата, ресурсите и познаването на етапите от планирането.

„За всичко това трябват подготвени и мислещи хора“, заключи началникът на отбраната.

Пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че ще бъде създаден научен борд с цел да се търси най-добра симбиоза между нуждите на армията и приоритетите във военното образование. В него ще бъдат включени началниците на висшите военни учебни заведения, представители на Института по отбрана и на Военната академия.

Коментари

  1. 2020.09.28 | 20:11
    Евтимов мене искам да ме гласyваш недосегаем, на 12 години вече си пазарях в чейнч бюрата с долари, аз го залужавам баща ми и дядо ми от корекома не излизаха
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет