Столична община предвижда да сложи край на феномена "ремонт на ремонта"

Кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и главният архитект на столицата Здравко Здравков представиха пред журналисти предложения за промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/, предаде репортер на Novini.bg

Промените целят да се засили контролът и отговорността на всички участници в строителния процес.

Знаем, че изпълнителят на проекта винаги е на предната линия и като такъв на него му се налагат санкции. Но има също така проектанти и надзорници, които трябва да видят навреме пропуските в работния процес, за да не се стига накрая до проблемни обяснения, заяви Фандъкова и увери, че целта е да се търси солидарна отговорност от всички.

Най-важното е да има контрол и качество, когато се изразходват публични средства. Защото г-жа Фандъкова, аз и останалия екип заставаме с лицето си като възложители и накрая един проектант идва и разваля всичко, допълни от своя страна главният архитект Здравко Здравков.

Фандъкова: Ще ускорим максимално строителството на детски градини

Тази наредба ще доведе до едно нормализиране на строителния пазар и смятам, че ще бъде добре приета, защото първоначално е стряскаща отговорността, но тя ще въведе ясни правила. Когато, например, протече определен обект, ние трябва да знаем чия е вината – на проектанта или на строителя, подчерта Фандъкова.

,,Тази предвиждана реформа ще бъде в интерес на съвестните и отговорните изпълнители и ще удари тези, които искат просто да работят с публични средства без да спазват някаква отговорност'', посочи още кметът на столицата.

Обръщаме се към най-добрите практики, специалисти, експерти и въпреки това ще бъдат подложени на обсъждания. Нека строителите и проектантите да подкрепят тези предложения за промени в ЗУТ, за да защитят своя имидж и престижа на своята професия, защото в крайна сметка говорим за инвестиции с публични средства, напомни в заключение Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Коментари

 1. 2020.09.26 | 20:58
  Прекрасния Национален стадион който не направиха си заслужиха храната сяйца от кметството.
 2. 2020.09.26 | 20:33
  София ленд беше нещо хубаво за атракция на децата. Идваха от провинцията с автобуси, дори и от чужбина идваха защото беше интересно въпреки че беше на малка площ. Но корумпираните престъпници от кметството го изтъргуваха и остана само сградата. Понеже не направиха нов и по голям увеселителен парк, им е малко че ги замерят с яйца. С метрото също направиха гаф и затова не го продължиха до Драгалевци. Не се научиха че трябва комуникация между фирмите който работят на едно място или поне обектите са близо. Тази грешка е поправима но трябва да има предвидливи хора в кметството. Те се интересуват само за комисионни и далавери.
 3. 2020.09.26 | 10:06
  Нвсякъде по света дори и при съседните държави се изграждат огромни небостъргачи. Но корумпирани проектанти забраняват и съботират изграждането им в София. Освен това не знаят че 20 етажните сгради не са небостъргачи. Световните стандарти за небостъргачите са; над 40 етажа или над сто метра. Това са най ниските небостъргачи. Обикновено проектантите който се плашат от трамвайните линий да не ги удари ток и ги прескачат, се плашат и от небостъргачите. Затова измислят смешни причини: че пречат на прелитащите самолети. Затова само преди и след пистата трябва да се спазват десетина километра и определена височина. Друга причина е че пречат на гледката към Витоша. Но трябва да си сложат няколко чифта очила за да разберат че между небостъргачите има празно място и не заемат голяма площ. Така Витоша се вижда. Но дългите по 80 до 100метра блокове са като бетонна завеса пред погледа. Въпреки че бетонните пердета са по десетина етажа заемат много място и трудно се заобикалят. С тях града прилича на китайската стена. Освен това в сереро източната част на София може да се изгради още една София с модерни високи небостъргачи. От бул. Стамбулийски въпреки че са ниски сградите Витоша се невижда заради бетонните пердета. Има още много улици където Витоша се не вижда. Затова метрото трябва да се продължи до Драгалевци и който иска да ходи и да я гледа.
 4. 2020.09.26 | 09:28
  Метрото трябваше да бъде продължено до околовръстното при Драгалевци. Но поради несъответствия в работата на фирмите направиха основи за голяма сграда. Но се установява че има грешка и ще пречи на разширяването на околовръстното. Но може да се направи метрото да върти около основите на сградата, и над него да минава околовръстното. Сега метрото не стига до там, но основите вече са паметник на простотията. Ако ги замерят с камъни вместо с яйца ще си вършат работата по добре. Защото тези загубени милиони са на гърба на всички нас.
 5. 2020.09.26 | 09:17
  Вместо ремонти на ремонтите, по добре да се правят нови булеварди за да се облекчи движението в големия град за страната. В градове по големи от България, постоянно правят нови големи булеварди с надлези по кръстовищата на няколко нива без светофари по тях. Така след сто години булевардите ще бъдат модерни. В кметството не трябва да се допускат проектанти и съветници които не познават добре София. Защото още преди 50 години имаше план бул. Сливница да бъде продължен по Владаиската река и по Малашевско шосе да стига до околовръстното. Но вече се налага да се свърже булеварда и с магистрала Хемус. Така ще има бърза връзка между двете индустриални зони Кремиковци и Бужурище с пряко преминаване през центъра. Затова задължително трябва метрото от летището да се продължи под пистата към ж.к. Левски, Малашевско шосе и да стига до Кремиковци. Ако това беше готово, фолц фаген нямаше да се откаже да инвестира в България.
 6. 2020.09.26 | 08:51
  Ремонт на ремонтите заради некадърност и големи далавери. Затова корумпираните от кметството трябва да са шастливи че ги обстрелват само с яйца а не с нещо много по опасно. За да няма ремонти трябва да се работи качествено. Но от партийните фирми не се изисква качество а съучастие в далаверите.
 7. 2020.09.25 | 19:08
  Първо си вижте "заданията"за проектиране!!! И понеже са под всякаква критика какво строителство очаквате. Какво стана с металните дървета на Славейков? А фонтанът на Гарибалди? А предпазните съоръжения по Графа? Главният архитект ги Поръчва и Приема, после гледа като натровен! Колко пъти за последните години сменихте ЗУТ? На крив гл.архитект друг му е виновен! При Диков, защо нямаше проблеми? ОСТАВКИ! ?
 8. 2020.09.25 | 13:10
  Фъндъка жабата на въжето да и е.б.а майката селска вън от нашия град
  1. 2020.09.25 | 14:40
   Бягай в Корея , комунде просто
 9. 2020.09.25 | 14:31
  КРАЖБА КОЛКО МОЖЕ. СТАНАХТЕ МИЛИОНЕРИ С ТИЯ КРАЖБИ. УЧИТЕЛКА ПО РУСКИ. КОРВА
  1. 2020.09.25 | 14:39
   Дрън дрън ярина ! Сестра ти е ковра . Ай да видим сега , а ?
 10. 2020.09.25 | 13:53
  "ще удари тези, които искат просто да работят с публични средства без да спазват някаква отговорност'', посочи още кметът на столицата.," - те май не се усещат, че говорят сами за тях си хаха.
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет