КНСБ пак ще поиска промени в данъчната система

Възможностите за промени в данъчната система на страната ще бъдат обсъдени днес на форум, организиран от КНСБ.

Синдикалната организация иска въвеждане на необлагаем минимум равен на равен на МРЗ за страната; въвеждане на 15 процента данък върху доходите на физическите лица; въвеждане на 15 на сто данък върху доходите на юридическите лица, както и намаляване на общата ставка на ДДС на 15 процента.

Според КНСБ сегашната данъчна система е изключително несправедлива и увеличава неравенствата.

От КНСБ са изчислили, че ако основните искания на синдиката бъдат приети, то държавният бюджет ще загуби около 4, 67 млрд. лв., но от друга страна, има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които са предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.

Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. работна заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат в прякото облагане на техните доходи.

Освен това, по линия на косвеното облагане, разходи на хората ще намалеят средно с 334 лв. на година в резултат на промените, които КНСБ предлага в ДДС. Така общата допълнителна сума, с която ще разполагат хората на година ще бъде 986 лв. Това до голяма степен може да се разглежда и като 13-та заплата, смятат от КНСБ.

"Ако вашето домакинство се състои от двама души, които получават по 1000 лв. работна заплата, то допълнителната сума, с която ще разполага на година, ще бъде в 1972 лв.", посочват синдикалните експерти.

Според изчисленията на КНСБ всички хора, които получават доходи до 2500 лв. ще спечелят по линия на промените в прякото облагане. Макар данъкът да се вдига от 10 на сто на 15 на сто разполагаемите средства ще бъдат повече заради ефекта от въвеждането на необлагаем минимум.

Всички хора, които получават доходи над 2500 лв., ще загубят по линия на промените в прякото облагане, но ще спечелят по линия на промените в косвеното облагане. Така, например, ако получавате 3000 лв. работна заплата, ще платите 382 лв. повече данък върху доходите на годишна база, но ще разполагате с поне 900 лв. повече за потребление по линия на промяната в косвените данъци. По този начин крайният кумулативен ефект върху хората с високи доходи ще бъде отново положителен, смятат от КНСБ.

Във всички страни-членки на ЕС, освен в България, има въведена форма на необлагаем минимум: нулева данъчна ставка, данъчно облекчение или данъчен кредит. В едва четири страни-членки на ЕС има действаща пропорционална система на данъчно облагане (плосък данък). Това са България, Румъния, Унгария и Литва. В останалите 23 държави данъчното облагане е прогресивно, посочват от КНСБ.

Последната държава, която се е отказала от плоския данък, е била Латвия през 2018 г. Стъпки в тази посока предприема в момента и Литва, съобразно препоръките на МВФ и ОИСР; България и Унгария са страните с най-нисък "данък-печалба" в ЕС, съответно 10 на сто и 9 на сто. България и Румъния пък са страните с най-нисък подоходен данък от 10 на сто, допълват от КНСБ.
 

Коментари

 1. 2020.09.25 | 17:18
  Само в България синдикатите искат вдигане на данък общ доход. ПОЗОР!
 2. 2020.09.25 | 17:04
  2500лв са нужни за нормалния живот на едно 4 членно семейство в София, така че явно от КНСБ са ришили че всички усмелили се да осигорят нормален живот на семействата си трябва да бъдат наказани с по-висок данък..... БРАВО МИСЪЛ!!!
 3. 2020.09.25 | 09:20
  Вий сте прости и аз съм прост. Вервайте на мойте глупости.
 4. 2020.09.25 | 07:52
  Смърт на седесарската мафия, връщане на смъртната присъда.
  1. 2020.09.25 | 08:34
   Снимките са истина, само че е снимано докато него го няма и някой е сложил парите там и е снимал. Защо няма нито една снимка на която е той заедно с парите? И защо чаршафите, където той спи са тъмно червени, а на снимката със шкафчето - бели на червени ивици? Значи е снимано в абсолютно различни периоди.
 5. 2020.09.25 | 07:29
  Този купен лайньо пак имитира дейност.да не е дошло време за заплата!?
 6. 2020.09.25 | 07:29
  "другари" от "кнсб", КОГА установихте ТОВА, ПРЕДИ ПРОТЕСТА, или ТЕЗИ ДНИ?! Не е ли ВРЕМЕ и за Вашата ОСТАВКА?!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет