Пламен Димитров: Необходима е национална програма за базови и дигитални компетентности за пазара на труда

Регионален форум "Бъдещето на труда и предизвикателствата в ерата на дигитализацията" с водещ Пламен Димитров - президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България започна в Кюстендил.

Кюстендил по-скоро е в края на срещите, които правим в страната, но смятаме, че и тук дигитализацията ще има отражение върху пазара на труда. Затова е добре да се подготвим по-бързо, за да минимализираме вредите и максимизираме ползите, каза Пламен Димитров пред БТА преди срещата. Според него е необходимо да се мобилизира цялата общност, освен академичната и управленската, тази на бизнеса и на пазара на труда, за да може да се отговори адекватно на новите предизвикателства.

"Необходима е национална програма за базови и дигитални компетентности. България е на последно място в ЕС и по този показател. Заедно с работодателите в отделните браншове трябва да започнем да надграждаме тази база, за да можем да надграждаме начина, по който идват новите решения", каза Димитров. "В момента е сигурно, че 65 процента от децата, които сега са в първи клас ще работят нещо, което в момента го няма да пазара на труда. По-младото поколение, почти всеки от тях е в интернет постоянно, което не значи, че те са непременно подготвени. Системата на образование трябва да "превключи", както сега се опитва в условията на пандемия, трайно, на дигитална основа. Тези дигитални умения обаче трябва да им гарантират и работа, а не само сърфиране във фейсбук", коментира още Димитров.

Във форума участват областният управител Виктор Янев, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, представители на работодателски организации, държавната администрация, работодатели.

КНСБ алармира: България закъснява с Националния си план за възстановяване и устойчивост
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет