В столицата бе открит нов тренировъчен полигон за реакция при наводнения

В София официално бе открит модерен и нов тренировъчен полигон за реакция при наводнения.

На площадката, изградена с европейско финансиране, са разположени 19 различни поста и съоръжения, включително изкуствени водоеми.

Проектът "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения" е финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." и е на обща стойност малко над 39 млн. лв. Той предвижда изграждането на шест обучителни центъра в страната, където ученици, възрастни хора и доброволци ще получат знания за реакция при наводнения. С изпълнението му се цели да бъде постигнато намаляване на броя на районите със значителен потенциален риск от наводнения от 116 на 69. Жителите, които ще се ползват от мерките за защита от наводнения, са 91 114.

Сред официалните гости по време на церемонията бяха министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и, лидерът на НФСБ Валери Симеонов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Радвам се да видя завършен този и всички останали обекти. Това ще помогне на хората да имат тренираност и навици за реакция. И ако някога им се случи да попаднат в критична ситуация, да им помогне по-лесно да могат да я преодолеят и да се справят с нея, заяви по време на своята реч министър Димитров.

По думите му пожарникарите са почти навсякъде, където има критична ситуация – при пожари, при наводнения и при преливане на някой язовир.

Каквото и да се случи, първо звъним в МВР, а то в пожарната, после идваме всички останали, посочи още Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и.

Общата цел на проекта е повишаване капацитета на населението на национално ниво за действия при наводнения и последващи кризи, чрез създаване и развитие на инфраструктура и методологическа рамка за подготовка на населението за защита и справяне с последствията при възникването на наводнения. Ще бъдат ремонтирани и оборудвани шест регионални обучителни центъра с учебни полигони, които ще бъдат в шестте региона на планиране. Те ще бъдат оборудвани за теоретични, практически и симулационни обучения за действия при наводнения и последващи кризи. В Северозападен район ще е във Враца, за Северен централен район - в с. Гергини, за Североизточен район - в Шумен, за Югоизточен район - в Бургас, за Южен централен район - в с. Бошуля, за Югозападен район - в София. Предвидено е изграждане на преподавателски състав, обучение на ученици, възрастни хора, доброволци, неправителствени, бизнес организации и медии.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет