2 500 безработни ще могат да започнат собствен бизнес с европари

  • 20 април 2012 14:48

  • 840
  • 1
2 500 безработни ще могат да започнат собствен бизнес с европари
©

2 500 безработни ще могат да започнат собствен бизнес с предвидените за обучение европари.

За проект ще бъдат отпускани до 20 000 лева. Единственото ограничение е проектите да не са в сферата на селското стопанство, информира БНР.

Условието за отпускане на европейски пари за започване на собствен бизнес от безработни хора е да имат минимум средно образование и да се включат в курс по обучение или за консултация. Безработните трябва да регистрират фирма. Има проекти за търговия, фризьорски салони, а също в сферата на компютърните технологии.

Директорът на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова уточни: "Почти 10% вече от хората, които са завършили обучението или тези консултации и са регистрирали предприятия, се ориентират повече в сферата на услугите".

"9 800 безработни са включени в обучение, а близо 4 800 са завършили съответните курсове", добави министър Тотю Младенов.

Всичките тези хора, независимо че няма да имат възможност да попаднат в този проект, 2 500 човека, които ще получат финансирне за самостоятелен бизнес, това обучение им е дало допълнително трудови навици с цел да се реализират по-успешно на пазара на труда.

Авансово се отпускат 20% от предвидените европари по проекта, има и междинни плащания след представяне на отчет за част от извършената дейност. Иван Кръстев, директор на дирекция "Европейски фондове" в Агенцията по заетостта:

Ако проектът не бъде изпълнен в срока на договора, който сме сключили, то тогава следва да възстанови сумата, която е пусната като авансово плащане.

Очаква се изпълнението на първите бизнес инициативи от безработни хора да започне през септември.

Последвайте канала на

Десислава Станева
840 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.04.27 | 11:35

1
ЗАЩО ГИ ЛЪЖИТЕ , ЧЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАДЪРЖАТ В БИЗНЕСА , И КАТО ГИ ОБУЧАВАТЕ КАЖЕТЕ ИМ ИСТИНАТА , ЧЕ ПРОСТО НЯКОЙ ЧИНОВНИК ЩЕ СЕ НАГУШИ ОТ ТЕЗИ ОТВРАТИТЕЛНИ ПРОЕКТИ ЗА БИЗНЕС ,КОЙТО ПРОСТО НЯМА ДА ТРЪГНЕ И "ЩАСЛИВЦИТЕ " ЩЕ СТАНАТ ДЛЪЖНИЦИ НА ДЪРЖАВАТА.

Добави коментар

Водещи новини