Пламен Киров: Свикването на ВНС е мисия невъзможна

  • 04 септември 2020 08:18

  • 1896
  • 8
Пламен Киров: Свикването на ВНС е мисия невъзможна
© Нова телевизия

Цялата тази процедура за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание е с цел да се осигури време, за да се удължи мандатът на правителството и съответно на Народното събрание. Това сподели в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия бившият конституционен съдия Пламен Киров.

,,Свикването на Велико народно събрание въз основа на стартираната процедура е мисия невъзможна. От ДПС категорично заявиха, че няма да гласуват за свикване на ВНС и аз считам, че ще удържат на думата си. Иначе политическите еднодневки, които подкрепиха този акт на ГЕРБ, много ясно разбират, че няма да попаднат повече нито във Велико, нито в Обикновено народно събрание и просто решиха да си удължат престоя в сегашния парламент'', коментира още Киров.

Целта е правителството да не подава оставка, за да се протака времето до март и да се проведат редовни избори. Другата цел е ГЕРБ да не допусне служебно правителство, назначено от президента, посочи бившият конституционалист.

Ще променят ли депутатите Конституцията? Вижте новия проект!

На въпрос дали е възможна процедура по импийчмънт срещу президента Радев Пламен Киров отговори, че това е вероятно, уточнявайки, че за да се стигне до импийчмънт трябва да има мнозинство от 2/3 от народните представители.

В случай че президентът бъде отстранен от длъжност, не очаквайте, че ще има предсрочни президентски избори. Тогава просто президент ще стане Илияна Йотова, обясни Киров.

Относно предложението на ВМРО за въвеждане на образователен ценз, за да имаш право да гласуваш, бившият конституционен съдия подчерта, че това няма да бъде допуснато да се случи.

Никой няма да допусне въвеждането на образователен ценз – нито Европа ще го позволи, още по-малко пък Венецианската комисия. Най-малкото образователният ценз е бил актуален през 19 век, а сега сме 21-ви век, сподели той.

,,Не познавам г-жа Ахладова лично. Но едва ли ще бъде по-лош вариант от Данаил Кирилов. Тя има съответния опит, така че може да ни изненада приятно'', добави в заключение за новия правосъден министър Пламен Киров.

Последвайте канала на

Novini.bg
1896 8

Коментари 8

Добави коментар
1944

2020.09.04 | 11:13

8
Не знам какъв професор си ,но на мен ми изглеждаш на ЧОВЕЧЕЦ с избеляла червена партийна книжка!А бе лустрация за всичко що е съпричастно с червените ,съсипахте Родината ни за 30 години !Погледни се от страни и ще разбереш колко си смешен камарат професор, а на моменти и жалък!За съжаление ,червената чума е по-голямо зло от К19!
Не може да бъде...?!?!?!

2020.09.04 | 08:36

1
Учуден съм много...???!!!Как можахте да допуснете до публикуване във вашият цензуриран сайт мнение на инакомислещ...,мнение на човек,казваш истината за властимащите...?!?!

2020.09.04 | 11:05

7
Той не е инакомислещ,просто мечтател за служебно правителство.За това е бивш и мнението му е както сам се изрази мисия невъзможна.Крайно време е да престанете да се занимавате с бабуване.
55

2020.09.04 | 09:32

5
Хаха казващ истината ли? Бивш съветник на президента Първанов,червен до мозъка на костите си! По скоро интересно защо няма публикуван контрапункт на тоеа комунистическо отроче!
Ruslan

2020.09.04 | 10:09

6
Pravitestvoto si ima mandat do sledvashtite redovni izbori. Tova che na chervenite boklutsi im se iska da vleznat prez zAdnia vhod podsrekavani ot kauna si tehen problem. Konstitutsiata e pravens ot komuneta koito biaha mnozinstvo v onova veliko sabranie. Zatova sega sa protiv osavremeniavaneto i.

2020.09.04 | 09:29

4
Повече юристи трябва в народното събрание, но предварително проучвани, защото има и купени дипломи през тия 30 години. Казано ни именно от завършващите задочно и редовно в ВТУ, БлУ, ПУ, От БСУ в ПУ срещу пари прехвълняни и в СУ, право.. И ВарСУ хахохо, 5 хил, 2003 година, ченгета във ВТУ, задочно, казано ни лично от тях.. Живи и здрави, иде дпс и той ще ви отзад оправи.. Завършили ПУ, право
Пурко

2020.09.04 | 09:28

3
Кое е по-важно - неграмотен работещ, който плаща данък към държавата или не работещ висшист, който точи с далавери пари от държавата?

2020.09.04 | 09:22

2
Какъв е проблема с обрасователния ценз? Основното образование е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И БЕЗПЛАТНО поне от 50 години. Не би трябвало да има нито един неграмотен. А и какъв избор правят неграмотните? Как уцелват правилния си избор в бюлетини по 2 метра с преференциални вотове и куп други франтифлюшки? Само се правим на интересни май, а другарю бивш съдия?

Добави коментар

Водещи новини