Ще променят ли депутатите Конституцията? Вижте новия проект!

127 депутати се подписаха под проекта за нова Конституция, който беше внесен в Народното събрание. Идеите за изменение на основния закон в държавата са разгърнати в над 50 страници.

Вносителите пък са управляващите, като ГЕРБ успя да получи подкрепата от Обединени патриоти. От "Воля" и част от нечленуващите в парлмантарна група депутати също са положили подписите си под проекта.

Даниела Дариткова разкри как са събрани подписите за нова Конституция и защо ГЕРБ настояват за ВНС

Проекта вижте тук

По настояване на Патриотите новата Конституция започва с преамбюл.

 

Глава първа е Основни начала. Тук след острата реакция при първия предложен от ГЕРБ вариант вече има друго описание на герба на Републиката.

"Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона,, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дяска хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви “Съединението прави силата”.

Глава втора помества основните права и задължения на гражданите. При предходния проект тази глава беше поместена последна, за което също имаше възражения. В новия вариант като трета глава в Конституцията идва основните принципи на работата на Народното събрание. Запазено е предложението броят на депутатите да бъде 120 вместо досегашните 240.

Глава четвърта е отредена на президента на републиката, а следващата - за Министерския съвет.

В глава шеста, която се отнася за съдебната власт, е упоменато, че ще има Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите.

Важен акцент тук е промяната в мандата на главния прокурор и председателите съответно на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, които да се избират за срок от пет години.

Сега техният мандат е 7 години.

Орязват се част от правомощията и на правосъдния министър.

Новият политически сезон започва: Какво ни очаква?

За да бъде приета новата Конституция е необходимо свикването на Велико народно събрание. За да се случи това обаче са нужни гласовете на 160 народни представители. Управляващите трудно биха събрали такава подкрепа. БСП и ДПС вече отказаха да участват в подобна радикална политическа промяна. От ГЕРБ обаче все пак са решени да продължат да настояват за свикване на ВНС, като се коментира и възможността за свикване на референдум за допитване до народа относно темата.

Премиерът Бойко Борисов първи лансира темата за промяна на Конституцията.

По думите му това би спомогнало за рестарт на политическата система - нещо, което се искало и от недоволните по площа граждани. Борисов подробно представи и първоначалните предложения на ГЕРБ.

Вчера пък председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви:

"Ние сме готови да подадем оставка, след като поемем отговорността и посочим пътя за развитие на България. Една оставка сега няма да помогне по никакъв начин на обществото и няма да реши нито един проблем".

Коментари

 1. 2020.09.03 | 22:55
  тъпанари нагли с чекмеджета
 2. 2020.09.03 | 19:07
  Прост фатмако!!!Изразявам своето мнение:ТИ СИ ПЛАЗМОДИЙ И МЕДУЗА,КРЪСТОСКА ОТ ПЪПЕШ И КРАВА!!!Плешив юмрукчо!!!Умен военен няма,ама чак пък толкова тъп да си?Явно по бащина линия!
 3. 2020.09.03 | 19:03
  депутитатите да не барат конституцията че пичка им майчина
 4. 2020.09.03 | 19:00
  Референдум да реши да има ли Велико Народно Събрание и нова конституция!!! Да видим кой е демократ и кой не!!!
 5. 2020.09.03 | 18:28
  Троловете на гроб, разберете, че всички от тая партия са гнили и нефелни! Ремонт на ремонта, липса на планове, пълна липса на организация на обществените институции, липса на адекватна медицинска помощ и много лошо образование! Всичко това се корени в корупционния модел на управление и в цялостната немощ на лелките от герб!
  1. 2020.09.03 | 18:56
   Кой ти го каза това , Корнелия , Бабикян , Божков , Решетников , Манолова ? Глава на раменете да имаш случайно или е по-лесно смилаемо , като ти намилат хиляди лъжи и попиваш като гъба ?
 6. 2020.09.03 | 18:09
  ,гледай си пенсията и остави на млдите да градят бъдещето на България...
 7. 2020.09.03 | 17:32
  Образователен ценз за гласуване,лустрация,без давност за престъпленията на комунистическия режим и престъпната приватизация,отнемане на незаконно придобито имущество.....Тези неща не влязат ли в новата Конституция,няма никакъв смисъл от нея!!!
 8. 2020.09.03 | 16:57
  Щом САЩ ви са помощниците за написване на нова конституция ,то тя е на 100 % за изтребвНе на народа докрай чрез геноцид. Тази демокрация бе Възраждане на робството! По -голяма трагедия никога не е било по нашите земи! Отново е робство!
  1. 2020.09.03 | 17:07
   Те щото не останаха хора в САЩ, най-голямата икономика. Роби няма тук, има мързеливи има и трудолюбиви
 9. 2020.09.03 | 16:33
  Защо не се споменава нищо за имунитета ви. Трябва да отпадне. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет