Старозагорският митрополит Киприан ще освети нов храм в село Виден

  • 29 август 2020 07:33

  • 507
  • 2
Старозагорският митрополит Киприан ще освети нов храм в село Виден
© Булфото, архив

Нов храм на името на Свети Атанасий ще освети утре Старозагорският митрополит Киприан в село Виден, община Павел баня. Това съобщи за БТА Йорданка Енева, зам.-кмет на Общината, която е поела и ангажимента да бъде кметски наместник в селото.

Във Виден, което се намира на два километра от прочутото с минералните си води курортно селище Павел баня, сега постоянните жители са 37, всички пенсионери, и всички са поканени на църковния празник. Има само трима ученици и всеки ден ги извозват до училището в Павел баня. Единственото семейство чужденци е от Русия.

Селото в полите на Средна гора е известно от векове и живописно описано в един от разказите на Чудомир. Намира се непосредствено до пътя Казанлък-Калофер и в него са живеели заедно българи и турци, описва прочутия разказвач Димитър Чорбаджийски. Разположено е близо до мястото, където река Тунджа се влива днес в язовира.

Първата православна църква във Виден, тогава известно с името Курухимитлий, е осветена през 1854 г. след двадесетгодишна работа на майстори от Дебърско, свидетелстват църковните архиви. Била е изписана от казанлъшкия зограф Петьо Ганин. Майсторите зазидали в дуварите празни глинени гърнета по сложна схема, така че кухините перфектно да отразяват църковните песнопения. Църквата си имала и балкон. В празнични дни там се разполагал хорът.

В средата на миналия век в България започва ударно строителство на язовири и ВЕЦ-ове. В изграждането на язовир Георги Димитров, известен днес като Копринка, се включват бригадири от цяла България.

През 60-те години на миналия век каптираните от река Тунджа води заливат района и хората са изселени от Виден, а храмът е потопен. Двете камбани от камбанарията и църковната утвар са пренесени и съхранявани в църквата Рождество Богородично в Павел баня.
До завиряването на язовир Копринка в село Виден са живеели над 1000 души, припомни пред БТА Йорданка Енева. От онези години е останала и полуразрушената сграда на бившето Специализирано логопедично училище, което е закрито и не действа.

Дядо Киприян благодари на Борисов за отпуснатите средства за храм "Рождество Христово"

По инициатива на местните хора и Община Павел баня през 2006 г. започва градеж на нова църква, проектът е бил подарен от казанлъшкия архитект Борис Георгиев. Иконостасът е дело на майстор-резбарят Иван Бубев, а иконите - на мъглижкия художник Румен Рачев. От стария в новия храм вече са пренесени реставрирани шест големи царски икони и десет по-малки. Големият полюлей насред храма е закупен от Украйна.
Свети Атанасий става патрон и на новия Божи дом.

И първият, и днешният храм са съградени с дарения на местното население и ктитори. Но основният дарител на новия храм е Община Павел баня, която осигурява за градежа и общински терен.

Днес насред голото поле могат да се видят само основите от стари зидове, които местните наричат Потопената църква.

Тази вечер, преди освещаването на храма владиката ще отслужи молебен сред останките от първия храм. За миряните утре църковното настоятелството е приготвило курбан от две овце, които ще бъдат ритуално заклани.В началото на Светата божествена литургия утре за първи път след 66 години старата църковна камбана ще огласи околността на Виден.

Последвайте канала на

Novini.bg
507 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Чудно ...

2020.08.29 | 16:12

2
И за целта всички свещеници от Епархията са до него,респективно в въпросната Епархия няма кой да свещенодейства.Миряните се чудят и маят къде.ли са не поповете?!Някои от тях по-притеснителни мятат боб,а боба нищо не отговаря и той се чуди и мае?!Безредие и срамота.
Смях Боко смях

2020.08.29 | 12:58

1
един откриват, десет закриват. Да живее България.

Добави коментар

Водещи новини