Към язовир "Жребчево" от язовир "Копринка" са били подадени 10 млн. куб. метра вода

  • 25 август 2020 17:30

  • 1637
  • 0
Към язовир "Жребчево" от язовир "Копринка" са били подадени 10 млн. куб. метра вода
© pixabay

От язовир "Копринка" към язовир "Жребчево" през август са били подадени 10 млн. куб. м вода, за да се осигури необходимия минимален екологичен отток към река Тунджа. Притокът на реката ще се увеличи до 15 дни. Това съобщи пред БТА Пламен Иванов, управител на "Напоителни системи" - клон Сливен.

Допълнително отпусканите водни количества ще бъдат за оводняването на Тунджа след язовир "Жребчево" и за сондажите на областите Сливен и Ямбол, за да могат да се подхранят кладенците, от които се черпят води за питейно-битови нужди в редица населени места.

Емил Димитров: Няма проблеми с водоснабдяването на Сливен, Ямбол и Елхово през тази година

По думите на Иванов, от 15 години от язовир "Копринка" не е извършвано екологично изпускане на вода. Заради сухите месеци и намалените количества, не са предвидени нови изпускания, освен ако не се наложи. Пламен Иванов подчерта, че продължителният сух период е причина за ниските нива на язовирите в страната и е необходимо институциите да обединят усилията си, за да не се стигне до водна криза.

Малко над 101 млн. куб. м е нивото на язовир "Жребчево" към момента, което е около 25,3 процента от обема му, но според него, това не е притеснително, защото и преди е имало подобни сухи години. Очакванията са тази есен да е влажна и реките и язовирите да достигнат по-високи нива. Ако се повтори сухата зима от 2019 година, нивата няма да са по-ниски от тези през април - септември тази година.

От "Напоителни системи" отчитат успешен поливен сезон, преминал при засилен интерес към напояване сред земеделската общност, предвид много сухата година. Количествата вода, които са регистрирани към днешна дата в два от най-големите язовири за напояване в страната - "Жребчево" и "Копринка", са такива, каквито са били и през 2017 година. Правят се икономии, за да се пести вода, но за напояване на земеделските производители ще бъде осигурена до приключване на сезона, без това да ощети останалите потребители. Поддържат необходимите екологични нива за обитателите на реките и водоемите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини