Глобиха водачи, опитали да стигнат до Болата с коли

  • 07 юли 2020 21:14

  • 1370
  • 5
Глобиха водачи, опитали да стигнат до Болата с коли
© Pixabay

Десетки туристи, решили да почиват на плаж Болата през уикенда, отнесоха солени глоби за паркиране в защитената територия.

Съвместната акция на Министерството на туризма, екоинспекцията във Варна, полиция и жандармерия предизвикаха недоволството на плажуващите, а жителите на съседното село Българево заявиха, че ще излязат на протест, предаде Нова телевизия. 

Увредени са пясъчни дюни на централния плаж в Ахтопол

Между 1000 и 3000 лв. рискуват да загубят туристите, тръгнали към „Болата”. Шофьорите са възмутени, защото липсва каквато и да било табела, която да забранява минаването с коли. Оплакват се и от отношението на проверяващите.

„Обвини ни, че след като сме дошли на плажа е трябвало да знаем всички закони”, каза недоволният Димитър Ганчев.

„Когато пристигнах, беше пълно с коли и си помислих, че е законно да паркирам тук. Не знам къде иначе да спра колата”, разказа туристът Сантяго Мигел.

Кметът на Българево от години чака корекция в статута на „Болата”, защото е единственият плаж за най-голямото каварненско село. Именно на него местните жители разчитат за привличане на курортисти. 

„Ако продължава тази рецесия, ще затворим главни пътища като Калиакра – Каварна, Каварна – Шабла”, заплаши кметът Георги Янев.

След протест на българевци през 2018 започна процедура по изваждането на  плаж „Болата” от резерват „Калиакра" и включването му в защитена местност „Степите“, където режимът е по-облекчен. Вече втора година обаче процедурата не е приключена.

Радина Лазарова
1370 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ужасът

2020.07.07 | 23:08

2
Българска работа
Таман

2020.07.08 | 07:20

5
усрана работа.
Българин

2020.07.07 | 21:34

1
ЗАРАДИ НЯКАКВИ СЕЛКОРИ ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕН НАЙ-КРАСИВИЯ БЪЛГАРСКИ ЗАЛИВ.. ПЛАЖ! СТАНАЛ Е КАТО ЦИГАНСКИ КАТУН! КАВАРНА ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ И ДА РЕГЛАМЕНТИРА ДОСТЪПА НА ТУРИСТИ ДО ТОВА БИЖУ, КОЕТО НЕ Е ПАРКИНГ, НИТО КЕНЕФ!
0000

2020.07.08 | 03:05

4
я бе най-красивия.то пък един залив.превъзбуждаш се.пренасели се защото хората вече не искат да ходят на юг познай защо.
Ина

2020.07.08 | 00:41

3
Там е кошмар пълен. Единствените, които пазят плажа чист са хората с каравани, имат даже химически тоалетни. Всички други правят мазало. То път нормален няма до там, па камо ли място за паркиране. Скалите са като тоалетни, една снимка не може да си направи човек без емоджи в кафяв цвят да попадне във фокуса. Искам и това лято да отидем до там, обаче само като си припомня какво е в активния сезон и се отказвам. Много, много жалко!

Добави коментар

Водещи новини