Децата са най-потърпевши от насилието в семейството

  • 23 юни 2020 19:59

  • 607
  • 0
Децата са най-потърпевши от насилието в семейството
© Pixabay

Децата са невинните жертви в споровете в семейството и са най-потърпевши от насилието в домашна среда. За това са категорични Мария Чумарова , психоаналитик, директор на фондация “Анимус” и Зарухи Задикян – адвокат по семейно право.

"Ние приемаме всяка една жена, която се обърне към нас. Ние не сме следователи. Ако някой се чувства застрашенвсеки, може да се обади на денонощния телефон за сигнали за насилие", коментира Чумарова.

В предаването "Питай БНТ" тя каза, че има обучени доброволци, които могат веднага да насочат потърпевшите към най-близкия кризисен център в страната. Дават се и консултации по-късно какво да предприемат хората, станали жертва на насилие.

Първото нещо е да се осигури сигурност. В интерес на истината семейното консултиране дава резултати, ако хората искат промяна, коментира Чумарова.

По думите й страничните наблюдатели се чудят защо хората, подложени на насилие, търпят ситуацията дълго време. Експертът обясни, че понякога отнемат години, за да се вземе крайно решение и "да се претегли всичко".

Жена от години се бори да осинови децата на убитата си племенница

Адвокат Задикидян коментира на свой ред, че ограничителната заповед върши работа в случаите на насилие. Посочи, че често жертвите смятат, че по този начин навреждат на лицето, от което има оплаквания, като се разколебават. Задикидян напомни, че ограничителната заповед е за определен период. в който жената може да бъде защитена. 

Адвокатът каза също, че ограничителна заповед може да се иска, независимо в какви отношение сме с насилника - дали има брак или сме само в съжителство. 

Последвайте канала на

Novini.bg
607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини