След пандемията: Очаква се скок в сигналите за домашно насилие

22 юни 2020 10:49

След пандемията: Очаква се скок в сигналите за домашно насилие
© Pixabay
316 2

Рязък скок в сигналите за домашно насилие, след отпадането на ограничителните мерки в страната, прогнозират от "Асоциация НАЯ" в Търговище. От организацията очакват около 30 на сто повече клиенти в социалната си услуга през следващите няколко месеца, съобщиха от ръководството ѝ.

Причината е продължителната социална изолация, при която много жертви нямаха възможност да потърсят помощ. От днес (22 юни) социалната услуга възобновява консултациите на пострадалите на място в Центъра в Търговище и в откритите приемни в другите градове на региона.

В "Пирогов" стартира проект за превенция на домашното насилие в условията на извънредно положение

"Асоциация НАЯ" започна изпълнението на пет месечен проект, насочен към преодоляване на негативните последици за пострадалите от домашно насилие в региона, в следствие на кризата с COVID-19. Финансирането за него е от Министерство на правосъдието. Средствата са за консултиране и водене на дела по Закона за защита от домашното насилие, работа с извършителите за коригиране на тяхното поведение и внедряване на он лайн технологии за подаване на сигнали.

"Стресовата обстановка, социалната изолация и затруднения достъп до услугите за подкрепа изключително много повиши риска за живота и здравето им. При продължителен престой в дома си жертвите бяха под постоянно наблюдение и контрол от страна на партньорите си. Техните възможности да бъдат подкрепени от членове на семейството, приятели и колеги бяха рязко ограничени, както и достъпа им до професионална помощ", обясни Мая Маркова - директор на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на "Асоциация НАЯ".
 

Novini.bg
316 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ами

2020.06.22 | 11:44

2
Хората полудяват, няма пари,няма любов и т.н
всички

2020.06.22 | 11:08

1
всички нпо-та и социални услуги в белене.

Добави коментар

Водещи новини