ИА "Автомобилна администрация" спря от движение девет микробуса заради нерегламентиран превоз

  • 18 юни 2020 16:33

  • 12519
  • 2
ИА "Автомобилна администрация" спря от движение девет микробуса заради нерегламентиран превоз
© Министерство на транспорта

Девет леки автомобила са спрени от движение заради извършването на нерегламентиран превоз на пътници. Това показват резултатите от първите три дни на разпоредените проверки от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Акцията за борба срещу сивия сектор в автомобилните превози е на четири гранични пункта.

Задържаха шофьор, опитал да подкупи служител на ДАИ край "Дунав мост"

В проверките участват и контролни органи на МВР и НАП, като се предвижда да бъдат извършвани инспекции и на други гранични пунктове, както и във вътрешността на страната.

"Нерегламентираният превоз е изключително опасен вид транспорт. Отговорността по време на пътуването не се носи от никого. Никой няма застраховка за пътуването. Той е 100 процента нерегламентиран и е в сивия сектор", е коментирал зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на днешната проверка на ГКПП "Калотина".

Благодарим на автомобилния бранш за съдействието, което ни оказва в борбата с незаконните превози, посочва още Попов. По думите му, основната цел на ведомството е да се ограничат тези превози и да се подпомогне светлият сектор, защото 30 на сто от превозите са нерегламентирани.

Паралелно с налагането на санкции, събираме информация за цялостната дейност на лицата, извършващи тези превози. Тази информации я предаваме на компетентните органи - прокуратура, НАП, за извършване на последващи проверки, посочва още зам.-министърът.

Изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски е обявил, че до момента са проверени общо 56 микробуса, като при девет микробуса е установено, че се извършва нерегламентиран превоз на пътници. Наложена е принудителна административна мярка, като превозните средства са спрени от движение за шест месеца, а на водачите ще бъде наложена парична санкция от 2000 лева. Най-много установени нарушения има на ГКПП "Русе" - 8, и 1 - на ГКПП "Кулата".

"При един от спрените от движение микробуси на ГКПП "Русе" водачът е направил опит да даде нерегламентирано пари на служител на ИА "Автомобилна администрация". Случаят е докладван на прокуратурата и е образувано досъдебно производство", казва Бойко Рановски.

Той уточнява, че проверките се извършват съвместно с МВР, тъй като установяването и доказването на нерегламентиран превоз изисква събиране на данни от водача и пътниците, за които инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" нямат правомощия. По думите му, тези превози са изключително опасни, защото те се извършват от нелицензирани водачи, които нямат разрешение за тази дейност, без застраховки за пътниците и без билети. Водачите управляват преуморени и често се случват инциденти с подобни превозни средства в Европа.

Бойко Рановски е заявил, че тези масирани проверки ще се провеждат до края на месеца, като в момента заедно с другите компетентни органи се обсъждат възможностите за постоянен контрол.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12519 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
perko dalaverko

2020.06.21 | 18:56

1
avtobusite i samoletite vzemat dvoino pove4e t busovete busovete ni karat do adres a avtobusa ni hvarlq nekade i se oprava6 bosovete karat po 2 ma 6ofiori ne po 1
Leo

2020.06.21 | 20:02

2
Я млъквай боклук

Добави коментар

Водещи новини