Жилищата в София поевтинели с още 5%

  • 12 април 2012 06:08

  • 585
  • 0
Жилищата в София поевтинели с още 5%
©

Средната цена на жилищата в София през март се понижи с още 5 процента на годишна база и вече е на ниво от 691 евро/кв.м. Това сочи анализ за пазара на недвижими имоти в българската столица на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Най-голям е спадът в западните райони и в равнинните покрайнини на североизток. Въпреки общата тенденция в южните квартали на града е отчетено повишение на офертните цени от 4 на сто до 771 евро/кв.м, а в центъра цените са се стабилизирали около 1050 евро/кв.м.

Интересна тенденция се наблюдава на пазара на новопостроени жилища. Средната им площ е 73 квадрата, което е с 8 кв.м повече от средно съществуващите. Подобно е положението и при броя на стаите – двустайните, тристайните и по-големите апартаменти с над половината от всички нововъведени в експлоатация през последната година в София. Друг е въпросът доколко двустайните не са обикновени гарсониери по стандартите отпреди 1990 г. с по-широка кухня.

През миналата година продължи да намалява и площта на започнатите да се строят жилищни сгради. Отчетеният спад е 45 процента.

Средният наем на жилище в София е между 2,80-3,00 евро/кв.м на месец. Това означава, че двустаен апартамент от 60 квадрата се наема за 170-180 евро.

Наемите за едностайни в центъра са по-високи и варират от 3,70 до 4,00 евро за квадрат. Така гарсониера от около 40 квадрата в тази част на столицата може да се арендова от 148 до 160 евро. Най-добрите апартаменти могат да се отдадат под наем и над 10 евро/кв.м, но такива сделки са по-скоро изключение.

По-атрактивните имоти си намират бързо квартиранти за около една десета по-нисък наем от средния за определения район, се подчертава в анализа.

Доходността от отдаване под наем на жилища в София в момента е от 3,8 до 5,8 процента.

Последвайте канала на

585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини