Отец Йоан: Може да очакваме прояви на Божия гняв

  • 11 април 2012 14:23

  • 916
  • 4
Отец Йоан: Може да очакваме прояви на Божия гняв
©

Кражбата от църква, особено на свети предмети, като мощи е равносилна на духовна смърт. Това каза енорийският свещеник отец Йоан Петров.

Според него най-добре е крадецът да поправи стореното като върне в храма открадната частица от костите на Йоан Кръстител. Заради кражбата на светинята можело да пострада не само крадецът, но и целият му род. Проклятието, което тегнело над подобни хора, не се състояло в някакви магически ритуали, както биха си помислили повечето, а в лишаването от Божията благодат и благословия, подчерта свещеникът. Според него ако мощите не бъдат върнати на църквата, в Сливен може да се очакват редица знамения, говорещи за гнева на Създателя. Отец Йоан изказа и лично мнение, че трусът, разлюлял Сливен на 30 март през нощта, е част от тези знамения.

Може би точно тогава крадецът е започнал да извършва светотатството. Според свещеника мощите ще бъдат лишени от чудотворната си сила за крадеца, те няма нито да лекуват, нито да помагат, защото са придобити с грях. Още по-голям грях пък било, ако те са взети с цел продажба. „Кражбата на мощи е грях, защото тези хора са принадлежали на Църквата, на Църквата не като сграда, а на Църквата като мировозрение и вяра. Подобни светини принадлежат на всички хора, именно затова, присвояването им, с каквато и да било цел, е сериозно провинение.

Крадецът лишава от частица от вярата не само духовенството, но и всички вярващи, лишава ги от възможността да се докоснат до благодатта. Затова най-добре е този, който го е сторил да се покае и да върне костицата от мощите на Свети Йоан Кръстител в храма. И ще му бъде простено”, подчерта отец Йоан. Днес за кражбата, извършена по данни на Митрополията на едно от шестте късчета от останките на Свети Йоан Кръстител, е била уведомена официално и полицията. Дотогава се е водило вътрешно разследване кога и как е изчезнала светинята. Според митрополит Иоаникий кражбата е станала на 2 април, същия ден, когато мощите е трябвало да бъдат върнати в Созопол. Печатът на мощехранителницата обаче бил счупен ден по-рано.

Последвайте канала на

916 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Косев

2012.04.13 | 11:56

4
Не ми е много ясно какво толкова се вталяват за някакво парче калций, изграждал скелета на неясно кой. Пък дори и да е бил светец, оставете му костите на мира. Слава богу, че не са му открили гащите и чорапите, че сигурно и на тях щяха да се кланят! Баси простотията! А за нашата църква коментара ми е силно нецензурен!
e

2012.04.13 | 11:55

3
Popove i papi vi karat da se klanyate na "Zvyara" !!!
До Косев

2012.04.13 | 10:39

2
Ти си голям тъпунгер бе, Роналдиньо :D
2

2012.04.11 | 19:54

1
кражбата е един от седемте смъртни гряха .

Добави коментар

Водещи новини