Откраднаха частица от мощите на Св. Йоан Кръстител

  • 11 април 2012 11:46

  • 1801
  • 4
Откраднаха частица от мощите на Св. Йоан Кръстител
©

Частица от мощите на Св. Йоан Кръстител е била открадната в Сливен, потвърди Сливенският митрополит Йоаникий.

Частицата е открадната от храм "Св. Димитър" в Сливен, където мощите бяха донесени от Созопол за поклонение на православните християни от Сливен. Владиката не знаеше подробности кога точно са изчезнали светите мощи от храма.

Митрополитът призова този, който е посегнал на светинята, да ги върне в църквата чрез свещеник. Според владиката кражбата, а особено на свети мощи, е голямо престъпления и тежък грях. За това Йоаникий помоли човекът, който е извършил този грях, да възстанови справедливостта, като върне мощите на църквата.

Според владиката Господ вижда всичко и няма значение кога е било извършено престъплението.

Мощите на Свети Йоан Кръстител гостуваха в Сливен. Те бяха поставени на специално място в катедралния храм "Свети Димитър" през дните 29, 30, 31 март и 1 и 2 април. Всички православни християни от Сливен и съседните населени места имаха възможност да се поклонят пред тази изключителна светиня на Българската православна църква и в частност на Сливенска епархия.

Светинята бе открита в началото на месец август 2010 година на остров ”Св. Иван” край Созопол. Тогава археолози с ръководител проф. д-р Казимир Попконстантинов, проучвайки древния манастир ”Св. Йоан Предтеча” от края на ІV и началото на V век, откриха мраморна мощехранителница с размери 18/14 см, в която са били св. Мощи (един зъб, частица от челюст и частица от ръка).

Проф. Попконстантинов по категоричен начин доказа, че това са мощи на Св. Йоан Кръстител. Твърденията му се основават на надписа на гръцки, който гласи: ”Господи, помагай на твоя раб Тома, който пренесе на 24 юни...” по нататък надписът не се чете.

Тъй като е упомената датата 24 юни, когато Църквата празнува рождението на Св. Йоан Предтеча и разчетеното име Йоан, професорът е категоричен, че това са мощи на Кръстителя Господен.

На 5 август светите мощи бяха тържествено пренесени от историческия музей в Созопол и положени в храм ”Св. Георги” в града. След реставрацията на храм "Св. Св. Кирил и Методий” мощите бяха пренесени там, където се намират и сега.

Последвайте канала на

1801 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
jivko1128

2012.04.12 | 16:05

4
Петър Костов ‎..ДНЕС ГРЪМНА ПОЗОРА НА СЛИВЕНСКИТЕ ПОПОВЕ... ЗАБЛУЖДАВАТ ХОРАТА, ЧЕ ВЪНШЕН ЧОВЕК МОЖЕ ДА ОТКРАДНЕ ЧАСТИЧКА ОТ МОЩИТЕ НА СВ.ЙОАН.... ТОЗИ КОЙТО Е ОТКРАДНАЛ ЧАСТИЦАТА Е ИМАЛ ПРЯК КОНТАКТ И БЕЗ СВИДЕТЕЛИ ДО МОЩИТЕ... ТАКИВА СА ИМАЛИ САМО СЛИВЕНСКИТЕ ПОПОВЕ... ТЕ СА Я ОТКРАДНАЛИ ВЕЧЕРТА КОГАТО НЯМА НИКОЙ.. ОСВЕН ТОВА ИМА СОД... НИКОЙ НЕ Е ВЛЯЗЪЛ С ВЗЛОМ... КАК ТАКА ЩЕ СЧУПИ ПЕЧАТА, ЧЕ ЩЕ ОТКРАДНЕ ЕД...НА ЧАСТИЧКА, ПЪК ПАК ГРИЖОВНО ЩЕ ЗАТВОРИ.. КОЙТО Е ИСКАЛ ДА КРАДЕ ЩЕШЕ ДА ВЗЕМЕ ВСИЧКО ИЛИ ЗА ПО-ЛЕСНО ЩЕШЕ ДА СЧУПИ СТЪКЛОТО... ОСЪЗНАЙТЕ СЕ СЛИВНАЛИИ.. НА КАКВИ ПОПОВЕ ЦЕЛУВАТЕ РЪКА.. ЩЕ ПРОДАДАТ ТАЗИ ЦЕННОСТ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО ЦЯЛАТА ДЕЙНОСТ НА ТЕЗЕ ПОПОВЕ Е КОМЕРСИАЛНА, А ТЕ СЕ МНОГО АЛЧНИ... ЗА ПАРИ ОКЛЕВЕТИХА ПЕТЪР ДЪНОВ И ВАНГА... ВИНАГИ СА ОПОЗИЦИЯ ..СКАЧАТ СРЕЩУ АБОРТИТЕ И ИЗКУСТВЕНОТО ОПЛОЖДАНЕ САМО КАМПАНИЙНО КОГАТО ИМ ДАДАТ ПАРИ И КРЯКАТ КАТО ЖАБИ.. СЕД ТОВА ЧАКАТ ДРУГ ГЮВЕЧ... ДА НЕ ОБВИНЯВАТ МИРЯНИТЕ , А ДА ВЪРНАТ СВЕЩЕНАТА ЧАСТИЧКА... НЕЩАСТНИЦИ.. Jivko Jelev Bachvarov Това което казваш, е напълно вярно защото никога не остава без хора за да се открадне. Единствено може да се открадне когато си сам, а това става само когато е попа сам. Крадецът е вътре да си го търсят ТАМ
Виктор

2012.04.12 | 10:12

3
Еми явно дори и църквата няма необходимата сила,да се бори с циганите в Сливен. :)
Теодор

2012.04.11 | 22:01

2
Пълни глупости! Никъде в светото писание не се говори, че хората трябва да събират артефакти и останки от скелети на себеподобни, да ги обявяват за "светци" и да им се кланят. Православаната църква е някаква смесица от езически и знахарски ритуали - пълни измислици за хора, които не познават "Словото".
D

2012.04.11 | 22:01

1
Много се смях като чух новината..

Добави коментар

Водещи новини