Почина акад. Стефан Воденичаров

  • 09 юни 2020 09:21

  • 4242
  • 2
Почина акад. Стефан Воденичаров
© Булфото (архив)

Днес, на 75-годишна възраст почина академик Стефан Воденичаров, бивш председател на Българската академия на науките (БАН).

Акад. Стефан Воденичаров е роден на 1 септември 1944 г. Завършил е Технически университет – София, със специалност „Технология на металите“. След защита на дисертация е удостоен с научна степен кандидат на техническите науки (днес: доктор) през 1974 г. и доктор на техническите науки през 1998 г.

Става доцент през 1989 и професор през 1991 г.

Избран е в БАН за член-кореспондент на 4 август 2004 и за академик на 11 октомври 2012 г. От 1969 г. работи в Института по металознание при БАН. Бил е негов заместник-директор 4 мандата. Директор на института е от края на 2007 г. Избран е за председател на БАН с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г.Акад. Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски” при БАН.

Стефан Воденичаров оглавява и дава името си на инициативния комитет на левицата за изграждане на АЕЦ, който събира подписите, представени в НС, за провеждане на референдума на 27 януари 2013 г.

След като на 28 януари 2013 г. Сергей Игнатов подава оставка като министър на образованието, младежта и науката, Стефан Воденичаров е предложен за министър.

Акад. Стефан Воденичаров е бил ко-директор на 2 работни срещи на НАТО за върхови научни изследвания, бил е председател на Организационния комитет и домакин на 9 международни конференции; член на организационни и програмни комитети и ръководител на секции на 36 научни форума в чужбина и България. Участвал е в редица експертни органи у нас, като Съвет за образование и наука към Президента на Република България; Комисия за ядрена безопасност към Агенцията за ядрено регулиране; Междуведомствен съвет по въпросите на военно промишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерски съвет.

Той е участвал и в много международни експертни органи - представител на България в дейността на NATO Research and Technology Organization; Участие в дейността на NATO Industrial Advisory Group; Член на R&T Commission, AeroSpace and Defence Industries Association of Europe; Представител на България в Land group 9 – NATO; Оценител на III и IV Рамкови програми на ЕС; Експерт на Международната Агенция за Атомна енергия.

Стефан Воденичаров е награждаван многократно в редица области и за различни постижения:

- почетен знак “Марин Дринов” за значителни заслуги към БАН,

- звание „доктор хонорис кауза“ на Техническия университет във Варна,

- почетна значка за заслуги, като изобретател, на Министерството на икономиката,

- плакет от министъра на отбраната за заслуги,

- Голяма награда на Българската стопанска камара за създаването на серия високотехнологични продукти, обезпечаващи националната сигурност.

Вписан е в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство (София) за 2006 г.

Акад. Воденичаров е автор е на повече от 70 патента и над 160 публикации. Ръководител е на 207 научни проекта и 21 научни разработки в областта на енергетиката и отбраната. Участва като експерт в национални и международни организации.

Създател на инициатива „Единение”.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
4242 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.06.09 | 10:18

1
Пишете го от Covid-19 за да се вдига бройката.
Вашето име

2020.06.09 | 11:45

2
Толкова ли си нищожен, че не можеш да проявиш уважение към починал?

Добави коментар

Водещи новини