Огледало на зрелостник: "В потурите на Бай Ганьо се криело най-голямото му богатство"...

Около 49 000 зрелостници днес се явиха на матура по български език и литература като за първи път им се налага от месеци насам да отидат в училищата си, където не са стъпвали последните месеци заради епидемията от коронавируса.Подготовката за изпита е отнела цяла седмица. Помещенията са дезинфекцирани няколко пъти, набавени са и шлемове за квесторите. Чиновете в в класните стаи са подредени на метър и половина дистанция, а във всяка зала има максимум по 10 деца. Училищата с над 100 ученици, явяващи се на матура трябваше да осигурят и поне два входа за достъп.Матурата се проведе в над 5 000 класни стаи, в които има и видеонаблюдение. Близо 30 000 квестори се грижеха за нормалното преминаване на изпита. Зрелостниците писаха есе на тема „Човекът и неговите съмнения“ или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин. Какви "бисери" ще сътворят дванадесетокласниците тази година, ще видим. Каквито и да са обаче, със сигурност са огледало както на семействата, така и на образователната ни система. Ето какво видяхме и се червихме от едно такова огледало от предходни години:


***
"Христо Ботев налял туба бензин в огъня на революцията със своята поезия...

*Ботев е колът, на който се вее знамето на българската революция.

*Ботев слязъл от Балкана с шмайзер в ръка... Вероятно лирическият му герой е гей, тъй като при толкова самодиви пита "..кажи ми, сестро, де е Караджата".

***
Баба Илийца не обръща внимание на факта, че е жива. Тя захвърля детето си в реката и започва мъжки да се бори с кола. Но детето не е умряло! То само се преструва!
При мисълта за младия бунтовник в храстите, който я очаква там късно вечерта, баба Илийца отказала да спи в манастира. И защо баба Илийца не оставя детето директно в лодката. Ами така тя може да го настъпи, докато вади кола. Понеже лодкарят отказал да я прекара, баба Илийца измъкнала кола и сама се прекарала. Подвигът на баба Илийца в борбата с кола граничи с културизъм.
***
Бай Марко бил генерален спонсор на Априлското въстание.
***
Бай Ганьо говори аерогантно.
В потурите на Бай Ганьо се криело най-голямото му богатство.
***
Макар че хъшовете са заклети алкохолици, те са борци за свобода и са достойни за уважение.
Хъшовете тихо пиянствали в кръчмата и чакали топчето да гръмне, за да започнат борбата.
Странджата може и да е бил беден, но е имал лъжица в ръката си.
***
Дядо Йоцо беше прост,но проскубан старец
"Пример с произведението "Ралица" - където двамата влюбени въпреки всичко са заедно, било като хора или просто дървета. А може би така са много по-щастливи..." Бетовен не чува, Микеланжело не вижда, а Пенчо Славейков не може да ходи."
***
Другоселецът отишъл при Моканина по голяма нужда...
***
Янко музиканта сам си правел свирки.
***
Димчо Дебелянов идва като една показна рожба на нова епоха. Детските очи на Димчо са оня лакмус, който най-точно ни информира за условията на живот. Сякаш с очите си той е писал своята литература и въвежда изображения в многоточията. Неговият шеметен тон ни кара да се сбръчкваме. И когато чашата прелива Димчо иска две бири. В онз покварен, пошъл и омразен свят, Димчо не може да открие любима, с която да разговаря, да го вдъхнови и окриля, даже леко да го ободрява, а ако го открие – ще го съсипе.
***

Иван - Асен не обичал да гледа тъжни вестоносци. Той обичал веселите годежари!
***
Началото на борбата е поставено от партизанското движение през средновековието.
Между хайдутите-воеводи се срещали и жени - воеводки, които, според народния епос са обладавали по стотина яки мъже: Сирма, Боянка и др. Но това не било верният път за освобождението на България.
***
Най-после дошъл ред на Априлското въстание. В пети революционен окръг начело бил Раковски, сменен поради мудност от Бенковски.
Във въстанието трябвало да участват максимален брой жени, мъже и деца – с елементарен домашен инвентар и добитък, за да се покаже масовостта.
„Кой уши байряка? – ще попита по-късно турският военачалник. Кой му тури знака? – На двата въпроса ще получи отрицателен отговор. Знамето с огнените слова „Свобода или хляб”, било ушито от Райна Кабаиванска, която станала първата българска княгиня.
***
В неимоверния мраз на августовските дни, всяка вечер генерал Радецки изпращал телеграма: „На Шипка всичко е спокойно”. На 11.08 на Шипка падат и последните камъни. В най-критичния момент опълченците виждат облаче от препускащи коне. Пристигнала артилерия – по двама и трима на кон. На тази дата цяла България въздъхнала облекчено: „Не се гаси туй що не гасне”.
В защита на българския народ издигнали своя глас: английският журналист Абрахам Линкълн, братя Достоевски, Менделсон, Чингиз Хан, Виктор Юго - чиято психика на демократ била потресена, Анри Барбюс и Ромен Ролан, Чарли Чаплин, Ломоносов, Пушкин, Айнщайн, Максим Горки, Емил Зола, английският политик Чърчил и др...
***
Септемврийските кланета са станали вечерта на 10-ти август… Биха се до последния човек, а останалите продължиха боя.
***
Руските войници били прекарвани по тесни хималайски пътеки през Балкана.
***
Симеон закрепил България на своите крака. А византийския император не можел да спи вечер при мисълта за страшния си противник, затова мобилизирал всички военни и управленски сили на империята. Той повярвал на великия френски пълководец, че: “Най-добрата самоотбрана е самонападението” – и дегустирал на българския бряг...”

Симеон бил много сърцат владетел и затова през втория период от царуването си умрял от сърдечен удар.
Смъртта на цар Симеон сложила край на живота му.
***
Кирил и Методи са двама братя близнаци, единият от които е кръгъл сирак.
***
Създаването на българската държава през 681 било утвърдено на Бузлуджанския конгрес"
В чест на създаването на държавата хан Аспарух направил и още нещо - тържествено заклал съпругата си Ахингра, която сама пожелала това"
След смъртта на Тервел на престола се изредили няколко некадърници, които въобще не били достойни да управляват. Хан Телериг успял да вникне в душите на хората, изтормозени от създаването на държавата. Той поискал имената и адресите на византийските агенти в България и ги избил до крак.

Кога МОН ще гарантира за качеството на матурите
***
В полярните земи има малко флора, само няколко фауни, но те са диви.
***
Измежду живите същества ще споменем лишеите, пингвините и изследователите. На последните понякога им е така студено, че като се мият са принудени да си слагат ръкавици…
***
Морското дъно се изследва със сонди: ако сондата извлече тиня, значи дъното е тинесто, ако извлече кал, значи дъното е кално, а ако не извлече нищо, значи капацитетът й е нисък……
***
Климатът в Гвиана не е здрав, защото в нея изпращат каторжници. Там има гори от девственици, които доставят строителен материал…
***
Агамемнон и Менелай са били братя, но това се знае със сигурност само за първия…
***
Римляните били големи строители. Тяхно дело са много павирани пътища, измежду които най-прочут е Млечният път…
***
Като заминавали кръстоносците отнасяли портретите на жените и децата си, а при завръщането си с радост намирали нови деца около своята вярна съпруга…
***
Людвик ХІV бил на пет години, когато се родил баща му. Той живял до смъртта си в 1715 г. Людвик ХІV бил заобиколен от благородници, които се наричали куртизани. Жените им се наричали куртизанки. Дворецът му бил винаги добре изметен и блестящ, поради което бил наречен Крал-Слънце…
Наполеон бил диктатор, защото имал способността да диктува по няколко
писма наведнъж. Той мразел англичаните, сърдел се, защото го принудили да
умре в прегръдките на св. Елена…
***
Има различни хипотези за произхода на света. Бог е сътворил света за пет дена(от понеделник до петък), в събота е починал.
Според друга теория, планетата Земя е била съвсем малка, постепенно в нея бушували процеси, докато накрая станала огромна и в нея се зародил животът.
Според друга теория човекът произлязъл от маймуната. Тя се изправила на задните си крайници, започнала да прави оръдия на труда и й окапала козината.
Основните етапи в еволюцията на човека са:
1.Шимпанзе
2.Горила
3.Орангутан
4.Австралопитек
***
Жителите на Египет били наричани мумии. Пирамидите са се състояли от помещение за покойника, земен ресторант и
множество коридори - за объркване на учените
***
При феодализма селяните били много подтиснати. Тогава нямало автомобили, та те са плащали данъци върху солта и радиоапаратите, но били лишени дори от тях. Освен това те били длъжни да дават на сеньора всички продукти от жена си. Често се появявал глад и хората са се избивали, за да не умрат…

***
Преди милиони години конят бил малко животно, наподобяващо вампир... След дълго развитие конят се превърнал в сложно и добре устроено животно, напомнящо днешното магаре."

/////////
Има още и още подобни "умотворения", но няма нужда от повече илюстрация на една порочна и срамна тенденция. Достатъчно е само да припомним, че наскоро от ЕК в свой доклад определиха българските ученици като най-неуки и неграмотни. Така че, уважаеми абитуриенти, попътен вятър в живота, е пожелание, което включва не само късмет, а и добра подготовка  солидно образование! Затова нека дружно си пожелаем повече да няма ветрове в главите ви, за да не се червите вие за своите огледала, а и цялото ни общество за общонационалното ни отражение!


 

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Каква е причината трета седмица броят на случаите на COVID-19 в България да расте?

Каква е причината трета седмица броят на случаите на COVID-19 в България да расте?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.