Екокатастрофа в природен резерват "Байкал"

  • 10 април 2012 20:10

  • 5142
  • 5
Екокатастрофа в природен резерват "Байкал"
©

От политическа партия "Зелените" посочват, че днес (10 април) са получили сигнал за екологична катастрофа в природен резерват "Байкал" (Чокльово блато), община Радомир.

На повърхността на тамошния язовир се наблюдавали тонове измряла риба.

По думите на местни, ангажирани с опазването на обекта, хора, виновни за ситуацията са служители на различни ведомства, както и общинска фирма, която неправомерно е изземвала земна маса (торф) от езерото и е променила естествените му параметри. 

"Зелените" твърдят, че сигналът е стигнал до тях, след като оторизираните държавни институции не са предприели нужните действия.

ПП "Зелените" се ангажират с разследване на случая, но разчитат и на медиите и неправителствените организации също да се ангажират с тази тема и да потърсят решения за смекчаване на проблема и отговорност от виновните за неговото създаване.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5142 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Evil

2012.04.12 | 00:29

5
Честито с злобата си показахте на Европа що за нация сме, а покрай това, че повече ви вълнува избиването на кучета от избиването и изнасилването на децата в социалните домове ми доказахте, че България или както почнаха напоследък да я наричат Бълхария няма бъдеще. Начина по-който разсъждаваме определя каква ни е държавата, благодаря на всички злобари и изверги, че ми помогнахте да взема окончателно решение да се махна от тук. Пожелавам ви... Защо да ви пожелавам? Какво можеш да пожелаеш на хора, който искат друг да ги оправи ? Освен приятно оправяне! Въпреки, че с тези темпове по 1 милион по-малко от преброяване до преброяване, оправянето няма да има кой да го види, освен вие злобарите. Защото в цивилизования свят опасни за обществото не се търпят и едва ли ще можете да се интегрирате. Ще ми липсва само красивата природа, но е допустима жертва за правото да живееш в нормално, цивилизовано и разумно общество!
111

2012.04.12 | 00:03

4
Ето ги нарушителите и ето от кога са редупредени...да се заема прокуратурата Нарушения заплашват рибите в „Чокльово блато сряда, декември 1st, 2010, 08:57ч. В категория » Бизнес, Перник, Слайд Нарушения заплашат биоразнообразието в лечебното „Чокльово блато” в радомирското село Байкалско. При спадане на водата рибите в блатото може да измрат. Това констатира проверка на РИОСВ, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и представители на общината. При направената инспекция е установено нарушаване на водозадържащите съоръжения, стопанисвани от общинска фирма „Байкал-1”, което води до намаляване нивото на водата в езерото. Според началника на ИАРА- Перник д-р Михаил Божилов, съществува опасност заради ниските нива на водоема, той да замръзне през зимата и рибата да умре от недостиг на кислород. За да се избегне проблема е необходимо да се възстанови отново дигата на блатото. „Застрашени са и три вида растения – торфен мъх, блатно пропадниче и розмаринова върба. Дървото бе изчезнало в района. Благодарение на реализирането на една програма, успяхме отново да възстановим този вид”, поясни директорът на РИОСВ – Перник Пламен Ангелов. ”Чокльово блато” е обявено за защитена територия от Министерството на околната среда и водите и негов собственик е държавата. От него се добива лечебен торф, който помага при ставни заболявания. Фирмата, която го стопанисва обаче, е в изключително тежко състояние. Задълженията на дружествотго в края на юни т.г. с лихвите общо бяха 100 000 лв. , които са натрупани през 2004-2005 г. 21 379 лв. от тях по наказателно постановление на НАП още от 2004 г. за това, че фирмата не е била регистрирана по ДДС, 47 460 лв са осигурителни плащания, 31 161 са лихвите върху непреведените осигуровки. Сега дружеството трябва да изготви проект, в който да бъдат описани подробно дейностите, които ще се извършват, технологията, която ще се използва и техниката, с която ще се работи на „Чокльово блато”. При неспазване на изискванията, законът предвижда глоба в размер до 50 000 лева.

2012.04.11 | 07:22

3
Зелените да ходят да защитават помиярите - техните братя. Човекомразци.
Харпун

2012.04.11 | 02:07

2
Само кучета са ви във главата на вас. Много сте прости.
Един

2012.04.11 | 02:07

1
от кучезащитниците го хвърлиха есента на дъното и изтрови рибата на хората. Към Космоса или в пустинята с предупредителни табели - там могат да ги съхраняват, иначе замърсяват.

Добави коментар

Водещи новини