Д-р Делян Георгиев пред novini.bg: Нуждаем се от адекватна защита и държавна политика за Спешната помощ

  • 27 май 2020 11:59

  • 1786
  • 0
Д-р Делян Георгиев пред novini.bg: Нуждаем се от адекватна защита и държавна политика за Спешната помощ
© личен архив

27 май е обявен от Европейската асоциация по спешна медицина /EUSEM/ за Ден на спешната помощ. За болезнените проблеми в тази система у нас, която е и част от националната ни сигурност, поканих за коментар от първо лице д-р Делян Георгиев, уважаван лекар със стаж в ЦСМП, който в момента е районен кмет на столичния район "Изгрев". Той е на 34 години, завършил е медицина в София, семеен е и има 3 деца.

"Най-големият проблем в Центровете за Спешна медицинска помощ /ЦСМП/ и въобще в здравеопазването в страната ни, е липсата на кадри. През последните години това се отразява все по-осезаемо на системата. Много колеги емигрират в чужди държави и този процес започва още от студентските скамейки. Примерно от моя курс близо 70 на сто от колегите вече работят в чужбина. Там има по-добри условия на труд, по-приемливо заплащане, отколкото е определено за труда на лекаря у нас. За съжаление отношението на държавното управление към медиците тук, е основната причина за тази трудова емиграция навън.

 

Работата ни е много натоварена, заети сме и през нощта, срещаме се почти ежедневно със смъртта, непрекъснато с болката. Отговорността ни е огромна и е нормално да очакваме адекватно отношение от обществото ни. 

В България вече лекарите не са така уважавани, 

както да речем преди 60-70 години, за съжаление. Това е един огромен проблем. В последните 2-3 месеца покрай епидемията от коронавируса се забелязва лека промяна в отношението към хората с белите престилки.Но смятам, че това е кампанийно и ще отшуми заедно с вируса. Говори се, че някои колеги са се превърнали в търгаши. Съгласете се обаче, че ако един човек е достатъчно добре заплатен, то той трудно би могъл да стане корумпиран. Не съм съгласен, че част от лекарите са търгаши, но все пак е добре да се потърси първоизточника за създаването на подобни порочни тълкувания. 

Категорията на труд в Спешна помощ е голям проблем

хората от нашата сфера са класифицирани от администрацията в трета група, а служителите от полицията и пожарната, с които нашите лекари работят рамо до рамо при произшествия, имат първи разред. Защо е това разделение, като спешните лекари също са под дъжда, студа, снега, заедно с останалите. Важно е да се обмисли промяна на тази несправедливост.

Трябва ли да бъде заменена системата на работа в Спешна помощ 

и парамедиците да заместват лекарите в спешните екипи, е дискусионен въпрос, който беше предложен от някои бивши здравни министри. Първо обаче трябва да поразсъждаваме за същината и възникването на работата на парамедиците. Тя е възникнала в Западна Европа, където трудът на лекарите е много по-скъп. Докато парамедикът няма това образование и специализация на лекаря, който е учил 7 години. Панацеята за решаването на проблемите в Спешна помощ е в отношението, в организацията на труд, във възможността студенти да специализират в нашите отделения с облекчения и по-добрата заплата.

 

В Германия, Франция, Великобритания и др. никой не може и да си помисли да вдигне ръка срещу лекар

У нас побоищата над лекарите продължават и след въвеждането на по-строги наказания за извършителите. Това означава само едно - че имаме тежък манталитетен проблем, основан върху невъзможността някои да уважават, разбират и ценят човека срещу себе си. Много е важно освен да бъдат променени категоризацията на труд и заплащането на кадрите, да се измени и организацията на работа в Спешните отделения. Крайно време е да се вкара норма затова какво точно е "спешно състояние" и да се подреждат по приоритети постъпващите сигнали. 

По нормативна уредба сега спешно е онова състояние, което пациентът прецени, че е такова. Но това не е правилно, защото нашите екипи практически се налага да вършат работата на личните лекари и това изкривява системата, защото по численост джипитата са много повече от спешните лекари. Равносметката обаче показва, че 70 на сто от дейностите на екипите ни са свързани с това, което трябва да правят личните доктори. В София да речем на база на населението, екипите на СМП трябва да са 80, но има само 15. Нали разбирате какво се случва в тази нерадостна здравна система, която се задъхва. Тя отблъсква младите специалисти. 

Не сме адекватни като общество на проблемите в здравеопазването

и ако не се вземат спешни мерки, ще торпелираме системата. Ще дойде момент, в който СМП ще се оголи откъм кадри, защото сегашните стареят, а младите не идват. Сега е моментът да бъде спасена системата, ако има достатъчно воля. Нуждаем се от адекватна защита и държавна политика за Спешната помощ, която е и част от националната ни сигурност.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1786 0

Свързани новини

Водещи новини