Експерти провериха сигнал за умряла риба във Варненско езеро

  • 20 май 2020 14:54

  • 772
  • 0
Експерти провериха сигнал за умряла риба във Варненско езеро
© Булфото

Експерти от Басейнова дирекция "Черноморски район" /БДЧР/, Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ извършиха проверка по сигнал за масово измиране на риба във Варненското езеро. Съобщават от Министерстовото на околната среда и водите /МОСВ/ и отбелязват, че проверката е извършена вчера.

При извършения оглед на място в района от кв. "Аспарухово", "Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна" ЕООД и до с. Казашко, са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба /попче и гюмюш/ на брега и в акваторията пред кораборемонтния завод. Взети са водни проби за анализ от трите места, като експресните регистрират кислороден дефицит единствено в района на "Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна" ЕООД. Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени /азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати/, неразтворени вещества, амоняк, във връзка с установяване на причината за измиране на рибата. Резултатите от изследванията ще бъдат оповестени на страницата на Басейнова дирекция "Черноморски район".

Мъртва риба покри част от брега на Варненското езеро

Експерти от БДЧР, РИОСВ и регионалната лаборатория ИАОС Варна са проверили и друг сигнал за наличие на отходна тръба, изхвърляща отпадни води във Варненското езеро. При извършеният оглед на място в района на Канализационна помпена станция в кв. "Аспарухово" е констатирано, че изходът на тръбата е под морското ниво. Не е констатирано оцветяване, водите са без специфичен мирис и без опалесценция на повърхността. Взета е водна проба, като експресните данни показват по-ниски стойности на разтворения кислород от характерните за езерото. Ще бъде извършен и лабораторен анализ по останалите приоритетни вещества.

Последвайте канала на

Novini.bg
772 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини