Ако нямаш ток, не проклиняй тъмнината, а доставчика

  • 18 май 2020 17:31

  • 1579
  • 0
Ако нямаш ток, не проклиняй тъмнината, а доставчика
© булфото /архив/

Жители от софийското село Габровница днес обявиха, че излизат на протест срещу КЕВР и ЧЕЗ заради системните проблеми, които имат с електроснабдяването - токът им спира задълго без предупреждения, елуредите им гърмят и се повреждат непрекъснато, а доставчикът на услугата не си изпълнява задълженията по договора, сключен с гражданите. Защо обаче те и стотиците други българи не съдят дружествата, които ги ощетяват непрекъснато, както постъпват събратята ни от белите държави в ЕС?! Може би, защото една от причините е, че там има изградена култура и уважение към потребителите и респект към регулаторните органи, каквито на нас ни липсват. Затова и монополните дружества у нас дерат потребителски кожи за ток, вода и парно както си искат.

Проблемите с тока в Искърското дефиле са не от вчера и от днес, разказват местните в репортаж пред кореспондентката на бтв Маргарита Стефанова. Неотдавна от безобразия на монополни доставчици пропищяха и във Врачанско, също така в много от селата на Северозапада и Югозапада. На фона на лошокачествено вършената дейност на снабдителите, е хубаво да се припомни, че цената на тока се запази, въпреки че стойността на природния газ падна с 40 на сто. Затова трябва да благодарим на уж независимия регулатор КЕВР. "Уж", защото колко пък да е независим орган, чиито членове получават заплатите си от бюджета?!

Цената на тока остава непроменена от 1 април

В обстановка на повсеместно недоверие към институциите и държавата, е трудно хората да разчитат, че ведомствата, които издържат чрез своите данъци, ще се погрижат за интересите им. Тази подозрителност и неверие битуват от дълги години и не може да се отрече, че вината затова е на чиновниците, които непрекъснато доказват колко не им пука за редовите потребители. У нас все още е валидно правилото, че спасяването на давещите се, е дело и грижа на самите удавници.

Затова е важно да припомним, че още преди 7 години Върховният касационен съд /ВКС/ излезе със свое тълкувателно решение, че Гражданите имат право да съдят енергоразпределителните дружества за причинени неимуществени вреди, ако токът е бил спрян в нарушение на общите условия към договорите за доставка. 
Според решението на висшите магистрати, всички съдилища в страната имат право да присъждат обезщетения не само за нанесени преки вреди като повредени електроуреди, но и заради причинено неудобство на хората от прекратеното електрозахранване. 
Разпределителните дружества са задължени да осигурят втори източник на електричество, ако не успеят до 24 часа да отстранят повреда. 

Впрочем прелюбопитно е, както справедливо питат потребители, къде отиват всички средства, които трябва да се влагат в инвестиции, заради които регулаторът позволява на тези дружества непрекъснато да изискат поскъпване на цената на тока? И защо министрите на енергетиката от години насам винаги защитават интересите на дружествата, а не на гражданите, забравяйки, че точно такива потребителски проблеми доказано са истинските препъни камъни за всяка власт.

За кална вода плащаме като за "златна", а в Перник ги гърбят и за сушата

Ако дружествата не изпълняват своите задължения, е повече от нормално да бъдат дадени на съд - индивидуално или с колективни искове. Също така гражданите са в пълното си право да изискват и притискат КЕВР непрекъснато, когато някой от монополите уврежда интересите им. Накратко, ако перифразираме древната китайска мъдрост - ако ти спират тока, не проклиняй тъмнината, а дай на съд виновниците затова! 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1579 0

Свързани новини

Водещи новини