Гледай на живо

Евро 2020: Словакия - Испания 0:3

Цената на тока остава непроменена от 1 април

26 март 2020 12:42

Цената на тока остава непроменена от 1 април
© Pixabay
576 1

Въпреки намалението на цената на природния газ с над 40 процента, цената на електроенергията ще остане непроменена от 1 април.

По време на ценовия период за Фонд "Сигурност на енергийната система" /ФСЕС/ са възникнали допълнителни разходи, които са съизмерими със спестените. Това каза председателят на Управителния съвет на ФСЕС Диан Червенкондев по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, което, заради ограничаването на разпространението на COVID-19, се предаваше онлайн на страницата на регулатора.

Със заповед на министъра на енергетиката се налага на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД допълнително задължение за обслужване на обществото. То се състои в предоставяне на Националната електрическа компания /НЕК/ на допълнителни количества електрическа енергия за задоволяване на нуждите на регулирания пазар за периода 29.01.2020 г. - 30.06.2020 г. в размер до 1 981 420 MWh. Заповедта се издава, защото трябва да се задоволят нуждите на регулирания пазар, респективно за гарантиране на непрекъснатостта на доставките на електрическа енергия.

Парното и топлата вода поевтиняват с между 8 и 25% от 1 април

Разходите на обществения доставчик за електрическа енергия от "ТЕЦ Марица изток 2" по заповедта трябва да се остойностят по изчислените разходи за произведен 1 MWh и възлизат на малко над 268 млн. лв. НЕК трябва да бъде компенсирана от ФСЕС за разликата между горните разходи и приходите, които ще получи от продажбата на тази електрическа енергия на крайните снабдители, намалени с разходите за обществена доставка, или в размер на до малко над 97 млн. лв., се посочва и в доклада на КЕВР.

От КЕВР също считат, че цената на електрическата енергия от 1 април не би следвало да се променя, предаде БТА.

Novini.bg
576 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.28 | 16:44

1
Много ясно е това, а познайте ако се беше увеличила газта дали щеше да остане на същата цена.

Добави коментар

Водещи новини