Началникът на отбраната: Всяка криза предоставя възможности, за да бъдем по-подготвени в бъдеще

  • 15 май 2020 12:32

  • 564
  • 0
Началникът на отбраната: Всяка криза предоставя възможности, за да бъдем по-подготвени в бъдеще
© Министерство на отбраната

На 13 и 14 май началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанията на военните комитети на Европейския съюз и НАТО, проведени чрез видеоконферентна връзка.

В изказването си на форума на 13 май адмирал Ефтимов посочи негативното въздействие, което оказва пандемията от COVID-19 върху всички сфери на обществения живот, включително в областта на сигурността и отбраната.

Началникът на отбраната разкри колко военни са заразени с COVID-19

„Следва бързо да се адаптираме към тази нова обстановка“, заяви началникът на отбраната.

Той приветства инициативата на Европейската служба за външна дейност и военния секретариат за създаване на механизъм за споделяне на информация за помощта, която военните оказват на гражданските власти в отделните държави членки при борбата със заразата.

Началникът на отбраната изтъкна необходимостта да се извлекат поуки от световната пандемия. „Всяка криза предоставя възможности, от които следва да се възползваме, за да бъдем по-подготвени при бъдещи кризисни ситуации от подобен характер“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Той постави акцент върху ролята на българския медицински екип в състава на мисията в Мали, където военните ни медици са реагирали адекватно в усложнената обстановка.

Заседанието бе ръководено от председателя на Военния комитет генерал Клаудио Грациано и в него участваха председателят на Военния комитет на НАТО главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч и представител на Европейската комисия.

В обръщение върховният представител на Съюза по въпросите на външните политика и политиката за сигурност Жозеп Борел Фонтелес подчерта ролята на комитета и приветства военните ръководители за приноса им към мисиите и операциите на Евросъюза.

Началникът на отбраната: Със закупуването на Ф-16 влязохме в 21-ви век

Участниците в онлайн форума обсъдиха въздействието на пандемията върху военните мисии и операции на ЕС и адаптирането им в съответствие с мерките за борба с кризата. Те изразиха общо мнение, че при такива извънредни обстоятелства – здравето и сигурността на военнослужещите остават от първостепенно значение, като същевременно оперативните дейности на военните мисии и операции трябва да продължат, потвърждавайки ангажираността на съюза към сигурността и отбраната.

Приветстваха навременните мерки, предприети от новосъздаденото звено за планиране на военни мисии и операции в съюза, и откроиха способността за стратегическа въздушна медицинска евакуация и военната мобилност като ключови в условията на криза от подобен характер. По отношение на очакваната втора вълна от COVID-19 препоръчаха интегриран подход между цивилните и военни структури на ЕС.

На провелото се вчера, 14 май, заседание на Военния комитет на Алианса бяха обсъдени текущите операции и мисии на НАТО, ангажиментите на съюзниците и развитието на обстановката в Афганистан, Ирак и други райони от стратегическа важност за пакта.

В изказването си адмирал Емил Ефтимов потвърди, че въпреки настоящата пандемия, ще продължим да изпълняваме поетите ангажименти по участието на страната ни в операциите и мисиите на НАТО в Афганистан, Косово и Ирак. Началникът на отбраната подчерта, че сигурността и стабилността на Западните Балкани и Черноморския регион са стратегически приоритет за България. Потвърдена беше готовността на страната да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море.

Въпросите по отбранителното планиране в Алианса, свързано с изграждането на необходимите способности, бе друга основна тема на форума. Взети бяха решения и дадени указания за по-нататъшна работа, свързана със съгласуването на концепциите по прилагането на Военната стратегия на съюза.

На заседанието бяха обсъдени и действията на НАТО по подпомагане на съюзниците и партньорите в борбата за преодоляване на проблемите от създалата се ситуация с COVID-19. Набелязани бяха конкретни направления по осигуряване на своевременно и ефективно взаимодействие на органите и агенциите на Алианса със съответните институции на отделните държави за справяне с възникналата криза и най-вече подготовката за евентуална втора вълна на пандемията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
564 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини