Отварят джамиите

  • 13 май 2020 16:17

  • 1962
  • 8
Отварят джамиите
© Булфото (архив)

Във връзка с решение на Висшия мюсюлмански съвет главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи издаде заповед до всички районни мюфтийства за нормалното функциониране на джамиите и месджидите /малки молитвени домове" на територията на България поради изтичане на извънредното положение, но при спазване на условията, валидни до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19.

Всички джамии и месджиди се отварят от 15 май с петъчна молитва /джума намаз/, съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство.

Преди да се отворят джамиите ще бъдат дезинфекцирани, като това ще бъде направено и след петъчната молитва. Не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, а проповедите по време на петъчната молитва ще да бъдат с максимално кратко съдържание. В джамиите няма да се допуска влизането без предпазни маски и трябва да се спазва социална дистанция между хората от метър и половина.

Главният секретар на мюфтийството у нас: Призоваваме да не се ходи в джамиите

Хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите за намаз в епидемиологична ситуация, се препоръчва в заповедта на главния мюфтия. В нея се съобщава, че при влизане в джамията ръцете на вярващите трябва се дезинфекцират с дезинфектант, който се намира в близост до входната врата.
Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след намаз, както и не трябва да има лекции преди и след молитвите. Не трябва да се организират и масови религиозни мероприятия. Препоръчва се празничният /байрам/ намаз да се изпълнява на открито място.

Районните мюфтийства да инструктират имамите и мюсюлманските настоятелства за отговорността им за спазване на взетите решения до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19.

Решението важи до отмяната му от Висшия мюсюлмански съвет или с издаването на специална заповед от главния мюфтия, съобщават от Главното мюфтийство.

Последвайте канала на

Novini.bg
1962 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ГЕРБ СУЖУКЛАР МАНГАСАР КЮФТЕСИ ТАШАКЛАРЪ ПАРТИСИ

2020.05.13 | 19:24

8
ТАНЦ СЪС САБИ ТОЙ ТАНЦУВА , СЪС МАНАФИ ДРУГАРУВА , СЪС ЧАРШАФИТЕ ОБЩУВА , ЖИХАДИС ГОТОВ , НО ЩЕ ЛЕГНЕ В РОВ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
АСАН АНАБАСАН

2020.05.13 | 19:19

7
АККАХ ВИЛИК !!! БОКО ПО ВИЛИК ! О РАХИМ РАХМАН ФАТМА,,,,, БОКО ДАВАИ ФУРМА !
Neseriozno

2020.05.13 | 16:53

6
Недеите, оставете религите настрана от политиката и престанете с омразата, моля ви, нека живеем в мир и толерантност, вярата е нещо лично между човека и Бога! Национализмьт не трябва да е фанатизьм.
Neseriozno

2020.05.13 | 16:52

5
Недеите, оставете религите настрана от политиката и престанете с омразата, моля ви, нека живеем в мир и толерантност, вярата е нещо лично между човека и Бога! Насионализмьт не трябва да е фанатизьм.
Мохамед Християнина

2020.05.13 | 16:33

2
Само ислямът сплотява мюсюлманите, затова озверяват, когато някой им бутне ракетните установки, които строят навсякъде и точно така трябва да изчезне свинската им религия.
Neseriozno

2020.05.13 | 16:51

4
Недеите, оставете религите настрана от политиката и престанете с омразата, моля ви, нека живеем в мир и толерантност, вярата е нещо лично между човека и Бога! Насионализмьт не трябва да е фанатизьм.
Боби

2020.05.13 | 16:43

3
Фанатици.
Мохамед Терориста

2020.05.13 | 16:26

1
Ура! Животът ни се върти само около джамиите.

Добави коментар

Водещи новини