Патриарх Неофит: Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас

  • 18 април 2020 18:54

  • 805
  • 1
Патриарх Неофит: Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас
© Булфото (архив)

В навечерието на Възкресение Христово, българският Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на и българските митрополити призовават мислите и молитвите на вярващите да бъдат насочени към хората, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, както и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота.

В посланието на Църквата се изтъква още, че атмосферата по посрещането на празника е необичайна заради пандемията, а повсеместното страдание и мъката на много хора не могат да не поставят пред всеки от нас множество нелеки за осмисляне и решаване въпроси.

Велика събота е!

„Същевременно обаче тъкмо ние - вярващите в Христа и изповядващите Неговото свято име, най-малко от всички следва да се поддаваме на отчаяние и на пораженчество, защото нашата вяра е вяра в Живия Бог, който проводи в света Единородния Свой Син "да подири и спаси погиналото" (Мат. 18:11). Защото нашият Бог "не е Бог на мъртви, а на живи" (Мат. 22:32), който "иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината" (1 Тим. 2:4), се посочва в посланието на Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на и на митрополитите от Българската православна църква - Българска патриаршия за Възкресение Христово.

В него се казва, че ето защо, възлюбени, макар и покрусени от случващото се с нас и около нас през последните месеци, макар и скърбящи за многобройните жертви на покосяващата света ни зараза, ние не изоставяме вярата си, нито скърбим като онези, "които нямат надежда (1 Сол. 4:13)“. „В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги, казват в посланието си Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на и митрополитите от БПЦ. И отбелязват, че хилядолетният опит на Светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл.

"Нека едновременно с покрусата от преживяваната от всички трагедия, но и с твърда вяра и надежда във Всеобщото възкресение и вечния живот, да използваме случващото се като повод да се обърнем навътре към себе си и да се запитаме как живеем ние днес - всеки от нас, индивидуално, и всички заедно, като общество“, се препоръчва в посланието.

Благодатният огън слезе в Ерусалим

„В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е за всички онези, които вече не са между нас - да бъдат опростени, помилвани и приети от Небесния наш Отец и да получат дял в Царството на светлината и вечния живот. Молим се и за тези, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота", заявяват в своето послание Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на и българските митрополити.

"Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас и светлината, изгряла в утрото от празния гроб, да просвещава умовете ни и да ни посочва верния път към Бога и към Царството, приготвено нам "от създание мира" (Мат. 25:34). "Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос да бъдат с всички нас!" - с този благослов към българите завършва патриаршеското и синодално послание за Възкресение Христово.

По решение на Светия синод на БПЦ това послание трябва да се прочете и от църковния амвон утре в храмовете, на Възкресение Христово - Пасха.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
805 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РФ

2020.04.18 | 21:52

1
Продажник..! Анатема..!

Добави коментар

Водещи новини