Одобриха 4 проекта за алтернативно използване на площадката на "Белене"

  • 05 април 2012 16:56

  • 701
  • 1
Одобриха 4 проекта за алтернативно използване на площадката на "Белене"
©

Одобрени са четири от 15-те проекта за алтернативно използване на площадката на АЕЦ "Белене". Това е резултатът от обявения през януари конкурс от национална коалиция "АЕЦ БелеНе", съобщи БНР. Предложенията ще бъдат внесени в Министерството на икономиката и енергетиката с цел да се предизвикат дискусии по темата и да се обяви международен конкурс, чрез който да се намери външен инвеститор на площадката.

Сред най-добрите идеи са изграждането на паро-газова централа, проект, разработен по постановление на Министерския съвет от 1991 година, както и на индустриална база за производство на екоенергия. Други предложения са свързани с използването на площадката за развитие на туризма у нас, обясни Деница Йоцова, представител на Грийнпийс за България:

Това е проект за един развлекателен комплекс за зимни и летни спортове, който се казва Желязната планина, тъй като ще бъдат използвани всички сега съществуващи железни арматури и т.н. Инфраструктурата, която в момента вече е изградена, може да се направи такъв комплекс, който да е туристически, да привлича, да се построят стени за катерене. Всички тези бетонни, стърчащи, изоставени в момента обекти на самата площадка.

Според коалиция "АЕЦ БелеНе" изграждането на трите атомни централи в Турция крие опасност за нас. Представителите на коалицията поискаха българското правителство да се намеси, за да се предотврати неблагоприятното влияние върху околната среда.

Последвайте канала на

701 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бичето

2012.04.05 | 17:17

1
Направете чалготека и за нула време ще си върнете "инвестираните" там средства за нула време

Добави коментар

Водещи новини