Какви нови мерки предприе Сливен срещу COVID-19

  • 02 април 2020 17:22

  • 1281
  • 0
Какви нови мерки предприе Сливен срещу COVID-19
© Pixabay

Сред превантивните мерки, които предприехме до момента, с оглед на създалата се в страната извънредна ситуация са: освобождаване на „Синята зона“ за автомобили, което ще улесни гражданите и до известна степен ще облекчи финансовото им положение. Заради по-силната концентрация на хора през почивните дни на Общинския пазар в Сливен, се наложи да затворим тържището за съботите и неделите, както и магазините за промишлени стоки на пазара. Това обяви кметът Стефан Радев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Трудно взехме това решение, но обстановката го налага. По този повод внесох предложение в местния парламент, за освобождаване от плащане на наеми на ползвателите на общински имоти за търговия и „тротоарно право“ за заведенията за хранене и развлечение за целия период на извънредното положение. Надявам се то да бъде одобрено на следващата сесия на Общинския съвет", обясни той.

457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

"Успяхме да ограничим и използването на автоматите за кафе, безалкохолни напитки и други стоки от вендинг машините. На всички входове на административните структури беше поставен дезинфектант. Дейностите, които е възможно, бяха организирани дистанционно. До големите търговски вериги и банките разпратихме предписания за допълнителна хигиена и дезинфекция, в това число на банкоматите", докладва още градоначалникът.

Отменят се всички събития от културния календар до края на месец май. За следващата година се отменят традиционни прояви като Националният фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон” /в партньроство с Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс-Сливен/ и Деветият парад на ретро автомобили /в партньроство с Клуб за ретро автомобили „Туида Класик“-Сливен/.

Преустановени са всички посещения в училищата, детските градини и яслите. Бяха затворени всички паркове, детски и спортни съоръжения.
Разкрихме денонощен телефон 044/66 30 66, на който гражданите могат да подават сигнали за нарушения, за завърнали се от чужбина граждани, за струпване на хора и работещи заведения.

С оглед на ситуацията е разширен и периметърът на обходи и наблюдения, извършвани от екипите на Общинска охрана и СОТ, съвместно с органите на МВР. Беше засилено и полицейското присъствие в кв. „Надежда“.

"Успяхме да оборудваме самостоятелно помещение, което да се използва при необходимост за изолация на лица със съмнения за коронавирус инфекция. Предприетата мярка е необходима за улесняване достъпа на екипите на Центъра за спешна медицинска помощ и ограничаване на евентуалното разпространение на вируса", каза още кметът Радев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини