Засилени проверки при търговия с хранителни продукти в област Русе

  • 02 април 2020 13:31

  • 311
  • 0
Засилени проверки при търговия с хранителни продукти в област Русе
© Булфото/Архив

В област Русе са засилени проверките при производството и търговията с хранителни продукти. Това съобщи на брифинг директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, цитиран от БТА.

Той допълни, че вече има и наложена санкция на собственик на търговски обект, тъй като не съхранявал храна за вкъщи при определен температурен режим.

Дяков каза още, че е обсъдено с търговците да се прилага т. нар. "къса верига на доставки". Идеята е това, което се произведе на територията на областта, да бъде търгувано в същия регион. По този начин ще се намали опасността от пренасяне на зараза, а в същото време ще се стимулира и местното производство.

БАБХ: От днес започват засилени проверки заради Великден и Гергьовден

Търговците не трябва да използват една и съща опаковка - като кашон, за многократна употреба при пакетирането на различни хранителни продукти, поясни Дяков.

Специално внимание при проверките се отделя на това дали служителите използват подходящо работно облекло, колко пъти се извършва дезинфекция, дали са създадени условия, които да възпрепятстват прекия досег на клиента с неопаковани храни, с изключение на плодовете и зеленчуците. Ще се следи за хигиената и дезинфекцията на помещенията, технологичното оборудване, както и за здравния статус на персонала.

По повод на предстоящите Великденски празници под засилен контрол попада търговията с агнешко месо, яйца, козунаци, пресни зеленчуци, както и боя за яйца.

Последвайте канала на

Novini.bg
311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини