Ето как ще се подпомага малкият и среден бизнес в София

Готов е първият пакет от мерки на Столичната община, с които да бъде подпомогнат  малкият и среден бизнес в столицата,  който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса. Това каза кметът на Столичната община Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18715

Това са мерки в помощ на най-засегнатите сектори и включват – данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София.

Докладът с конкретните предложения е  разработен от  икономистите Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов от „Отворено общество“, Иван Нейков, Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право.

„Убедена съм, че извънредното положение, в което се намираме, изисква първо експертни анализи и второ, политическо съгласие и обединение около работещи и добри решения за гражданите и икономиката на София“, допълни столичният кмет. 

Днес кметът Фандъкова ще го представи на създадената с нейна заповед  работна група с представители на всички политически сили в общинския съвети. 

Започва и подготовка на предложение за  актуализация на бюджета с помощта на икономическия съвет.

По думите на кметът Фандъкова въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности – като градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности.

19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за месец март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. На този фон имаме повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лв. повече.

Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона.

6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

Изготвя се и справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-а.

„Заедно с икономистите изготвяме прогноза за размера на приходите, които можем да очакваме в следващите месеци, както и на допълнителните разходи, които ще направим. Въз основа на тези данни ще предложа актуализация на бюджета на София за 2020 г.“, каза още Фандъкова. 

"Посоката, в която работим е – намаляване на общите разходи за някои дейности и намаляване на планираната инвестиционна програма. Целта е да намерим баланса така че да не спираме работа, да поемем новите разходи следствие на кризата и да продължим развитието на града. Категоричната ми позиция е, че инвестиционната програма няма да бъде спирана, а само преразгледана с два ключови акцента: Продължаване на стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти  и довършване и изпълнение на спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса. Каза още Фанъдкова. Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции, припомни кметът. С отговорност, финансова дисциплина и не на последно място, обединение, можем да се справим с този тежък удар върху града ни. И то така, че София да продължи да бъде двигател на икономическото развитие на страната", каза Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18715

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.04.02 | 16:26
  Направиха така, че всичко живо идва в София. ИДИОТИ.
 2. 2020.04.02 | 16:16
  Крадлата е заприличала на урод.
 3. 2020.04.02 | 15:45
  От тая боза написана от некой гербав лумпен не става ясно как ще се подпомага малкият и среден бизнес в София !! Става ясно само колко общината е загубила от рекет !
 4. 2020.04.02 | 15:19
  Милите бСП тролове не се напъвайте. От напъването ви за МАНОЛОВА ЕТО КАКВО СТАНА. ИЗБРАХМЕ СИ НАЙ ДОБРИЯ КМЕТ ФАНДЪКОВА,. ТОЛКОЗ
 5. 2020.04.02 | 13:04
  ФанДупкова, би ли казала на обществото как се бориш с непочистените от сняг тротоари,как бориш корупцията в Дирекция Образование и директорите на детските градини и и как правиш футбола в детските градини? Би ли отговорила защо два квартала,откъдето хората те познават сега те ненавиждат- Гоце Делчев /73 СУ/ и Стрелбище? Отговорът е- защото се превърна в символ на схема за облагодетелстването на твои хора и заиграване с общинските бюджети!
  1. 2020.04.02 | 15:03
   К Р А Д А!!! Винаги Крада!!!
 6. 2020.04.02 | 15:02
  Тази пропаднала и крадлива душица да почва да пръска с дезифектанти.по улицата..
 7. 2020.04.02 | 13:22
  България НЕ Е само София!! Централизацията не води до нищо друго освен до обезлюдяване, както и презаселване на столицата.
  1. 2020.04.02 | 14:52
   Не се заигравай с големия треньор Юрген Клоп! Наричай майка си идиотка,защото не ти е дала изказ и начално възпитание! след като исканругарни ето ти една: ФанДупкова да ри бъде кметица цял живот,това ти пожелавам! Ти си смешник,малък гибрид между човек и мекотело,ти си изчадие от село!
  2. 2020.04.02 | 14:07
   Става въпрос за държавна политика, не за колко ти е чисто пред блока, соц идиоте. Населението на София по време на Освобождението мисля че е било около 17 000 души. Всички 2 милиона след това сте "пришълци от провинцията".. кой първо, кой второ, кой трето поколение..
  3. 2020.04.02 | 13:42
   Хора,разберете едно: НИЕ РОДЕНИТЕ ПРРДИ 89-та СОФИЯНЦИ НЕ казваме,че София е България! Ние не харесваме и не одобряваме презастрояването и заселването на провинциалисти, с кучета в чистия преди 89-та град София! Ние помним как всеки ден София се миеше със сапун,помним зелените поддържани градинки между блоковете и помним липсата на автомобилен парк на тротоарите,зелените площи,бордюритестълбите на входовете и дори под клоните на дърветата! Ние искаме всеки да си живее, където е роден или най-много в областния град на неговото селище! Спаси София- върни се у дома, на село или в областния град!
 8. 2020.04.02 | 14:34
  Здравейте, псевдо славяни... Мрънкащо племе, чакащо спасител... Я се хващайте за греблата, никой не е длъжен да ви дава подаяния, само защото имате български документи за самоличност... Какво дадохте за общото благо, че сега изисквате... Плюете, хвърляте боклуци, не плащане данъци, един боклук не се навеждате да вдигнете, наливате се с джибри...
 9. 2020.04.02 | 14:02
  Всички ще умрем, късно е вече. Пригответе се за ужасния край.
 10. 2020.04.02 | 12:52
  Всички мерки са предложени от шайка лайна на служба на измекяра Ш О Р О Ш ,прокуден дори от С А Щ . И като връх на наглоста ги съобщава фалшификатора фандъкова . Ж А Л К И Н И Щ О Ж Е С Т В А !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет