Ето с какви уреди следят състоянието на болните от коронавирус!

  • 27 март 2020 15:59

  • 3404
  • 5
Ето с какви уреди следят състоянието на болните от коронавирус!
© Йорданка Фандъкова, фейсбук

От днес лекарите, лекуващи пациенти, заразени с COVID-19 във Втора градска болница, разполагат с високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време техните физиологични показатели. Данните освен на монитори при лекарите в болницата са свързани и с медицинския център на „Сити Клиник“, от където при нужда лекарите ще получат помощ от техни колеги. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В свой пост във фейсбук тя обясни, че ще се ползват два физиологични монитора, произведени от българската компания „Чек Пойнт Кардио“ и закупени с дарение от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София и техните екипи.

Уредите следят 8 жизнени показателя в реално време - пулс, кръвно налягане, пулсово налягане, сатурация на кръвта, дишане, температура и позицията/активността в момента на пациента. Специалният софтуер прави триаж на пациента в реално време. При проблем неговите данни в центъра за наблюдение светват в червено и това дава възможност за бърза и точна реакция на лекарските екипи.

Борисов: Заявили сме 600 000 PCR и 400 000 бързи теста

"Това технологично решение в ситуацията на пандемия е изключително полезно. Първо, защото повишава качеството на здравните грижи, като във всеки момент състоянието на пациента се следи и може да получи консултация от точния специалист, независимо къде е той. Второ, позволява увеличаване на дистанцията при грижата за пациента и намалява риска от заразяване. И трето, позволява по-голямо количество болни да бъдат наблюдавани от по-малък брой медицински персонал. Това са все предизвикателства, пред които заразата с коронавируса ни изправи", каза още кметът.

Реализира се и пилотният проект във Втора градска болница, по който работи проф. д-р Иво Петров. Обсъжда се създаването на единен столичен телемедицински център, в който да се следят показателите на пациенти от общинските болници. Целта е да осигурим достъп до специалист по всяко време и сигурност за пациента.

Сн. Йорданка Фандъкова, Фб

Цялостната система за мониторинг на пациенти на компанията „Чек Пойнт Кардио“ е произведена в Казанлък, под ръководството на д-р Бойчо Бойчев и български инженери. В момента те водят разговори с италиански общини за оборудване на полеви болници.

Благодарности за Ивайло Дачов, управляващ съдружник в Checkpoint cardio и Ружица Гугуловска, които обучиха екипа на Втора градска болница за работа със системата.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3404 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.03.27 | 16:35

2
В япония вече няма корона вирус , пуснаха училищата и отмениха мерките там , проверете в google
Дано да е вярно

2020.03.27 | 17:01

5
Но там има дисциплина, хората спазват, и няма БСП- партия, няма и БСП- президент- чужд агент! Ааа, да, и няма тъпи тролове- нацинални предатели!
Българин

2020.03.27 | 16:37

4
Това е българският технически гений и бързата бизнес реакция съобразно обстановката! Нека видят западняците, че не сме западналия Югоизток като Гърция, Македония, Сърбия,Хърватия и Словения!!!

2020.03.27 | 16:36

3
В япония вече няма корона вирус , пуснаха училищата и отмениха мерките там , проверете в google

2020.03.27 | 16:34

1
В япония вече няма корона вирус , пуснаха училищата и отмениха мерките там , проверете в google

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини