За къде пътувате*

  • 26 март 2020 09:46

  • 7840
  • 0
За къде пътувате*
© нова тв

И по време на извънредно положение на някои хора им се налага да пътуват - с коли, с влакове, с обществен транспорт. Правят го не защото умират от кеф да пипнат някоя зараза пътьом, а защото имат уважителни причини затова като работа, болести и т.н. Уважавам реда и спазвам порядките, ама не е ли прекалена и дори глуповата по милиционерски изсилката с декларациите, които проверяващите изискват и прибират от пътниците? Наясно ли са родителите на това безумие колко хартия ще се изхарчи и как те поставят в риск живота на гражданите с това изискване?

Защото, как по време на изолация, някой уставно спазващ нормите да напусне дума си, за да си принтира енброя такива нищо не доказващи и бизсмислени листи? И къде, за бога, да го направи, след като копирни центрове и прочее места за тези услуги са затворени. Повечето хора нямат принтери в домовете си и не могат да обслужат тази поредна чиновническа претенция, в която нормалният човек не намира никаква логика. Въпросните декларации остават в контролните постове - пунктове, но служителите там дали ще намерят време и тях да проверят! Как точно им помагат данните от тези листовки, които на практика са преписани от личните документи, които съвестните граждани носят със себе си. Или на служителите им трябват дълги повторения, за да разберат нещо!

Опашки от автомобили се вият пред КПП в София

Зевзеци в социалните мрежи вече се напънаха да изчислят, че примерно най-засегнатите от режима - перничани, ще трябва да си разпечатат по близо 180-200 такива декларации за 22-та работни дни от всеки месец. Спомням си, че преди време един от областните управители на София ми беше казал, че всеки ден близо 40 000 перничани идват на работа в София. Мнозина идват да припечелват в столицата и от Радомир, Дупница, Кюстендил и др. градове. Е, как ви се струва, тези хора дали се чувстват облекчени и подпомагани от управлението в този тежък за всички момент. Някои от тях пътуват с личните си автомобили, други с влаковете. Ама и там вече бродят униформени да си събират декларации.

Обадих се за коментар на този проблем на председателя на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев, който поясни, че отговорността на БДЖ е да има движещи се влакове до всяко населено място в България. "Контролът по мерките за безопасност в условия на извънредно положение, се осъществява от органите на реда. Хората, които имат служебни бележки от работодателите си, няма причина да срещат затруднения в придвижването си. Нашите служители нямат правомощия да питат пасажерите кой за къде пътува", поясни той и добави още за дейността на дружеството в този период: 

"Според мен в компанията трябва да се направят промени, тъй като сега тежестта се стоварва в крайградските дестинации като Перник например, докато с бързите влакове за Бургас и Варна сега пътуват малко хора. Докато за Перник, Радомир, Дупница сутрин и вечер има струпване на повече пътници и трябва да се обмисли внимателно тази ситуация, ще предложа това на ръководството. В условията на пандемията работата в БДЖ продължава като в администрацията например има по 1 служител в стая дневно и така се редуват колегите, които работят от вкъщи от съответните отдели. Има пълна дезинфекция навсякъде, не липсват препарати. Влаковете са дезинфекцирани, поръчали смедостатъчно количество препарати.
Приходите в държавната фирма паднаха много, тъй като пътниците рязко намаляха. Засега не се обсъжда съкращението на персонал. БДЖ изпълнява своите задължения и осигурява транспорт за хората, които имат належащи пътувания по работа или заради болни хора и т.н., тъй като знаете, че много автобусни превози спряха. Вярно е, че е за сметка на ограничени приходи. Личното ми мнение е, че някои влакове могат да бъдат редуцирани. Сега се движат 640 композиции, трябва да се запазят по линиите, които водят до селища без друг вид обществен транспорт".

Влаковете в страната ще се движат без промяна в разписанието

*"За къде пътувате" е един стар български филм на страхотния режисьор Рангел Вълчанов с участието на Георги Парцалев, Йосиф Сърчаджиев, Стоян Алексиев и др.. Велико е умението от всяка тежка ситуация да можеш да направиш комедия, което с лекота правеха тези майстори. Ако има техни достойни наследници как ли биха окарикатурили онези, които измислиха това с декларациите, по които може и да има, може и да няма полепнали зарази. Глупостта обаче със сигурност е заразна.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
7840 0

Водещи новини