Десетки вярващи взеха молитвено участие в празничното богослужение за Благовещение

  • 25 март 2020 16:29

  • 793
  • 0
Десетки вярващи взеха молитвено участие в празничното богослужение за Благовещение
© Булфото (архив)

Православните християни честват днес големия празник Благовещение Господне. В столицата вярващи се събраха в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, въпреки че празничното богослужение се предаваше на живо в интернет.

Десетки вярващи почетоха пречистата Дева Мария и взеха молитвено участие в празничното богослужение.

В храма, който сме свикнали да виждаме изпълнен от богомолци, особено на големи християнски празници, днес нямаше струпване на много хора - дали защото са послушали препоръките и са останали по домовете си, или защото е делничен работен ден, не знаем. Но това даде възможност на присъстващите да спазват дистанция помежду си, съобщава БНР.

Борисов: На Благовещение почитаме и се прекланяме пред всички майки и тяхната сила

Богомолците увериха, че са съобразителни и подхождат отговорно към собствено си здраве, но мислят и за околните.

На днешната служба повече от двайсетина души приеха светото причастие, без да се страхуват, че светите тайни могат да бъдат преносители на зараза или на каквато и да е друга болест. Въпросът за приема на светото тайнство в дни на пандемия, който предизвика остри обществени реакции, беляза и празничната проповед на отец Антоний Милушев, който подчерта, че това е лекарство за телесно и душевно изцеление.

Докато течеше богослужението, църковните служители почистваха иконите и дръжките на вратите в храма. Поясниха, че в църквата се използват дезинфектанти и се спазва отлична хигиена. За православните християни предстоят още големи празници в дните от Великия пост.

Добри новини в „Майчин дом“ на Благовещение

В началото на април честваме Лазаровден и Цветница, а седмица по-късно и Възкресение Христово. В редица държави църквите затвориха врати в знак на подкрепа с мерките и усилията на правителствата в борбата срещу разпространението на коронавируса. У нас обаче до тази мярка още не се е стигнало, а мненията на миряните са разнопосочни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
793 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини