Очакват се повишения на речните нива

  • 23 март 2020 17:11

  • 433
  • 0
Очакват се повишения на речните нива
© Pixabay

Очакват се повишения на речните нива заради снеговалежите, посочва анализът на хидрологичната обстановка, съобщават от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

През изминалото денонощие нивата на по-голяма част от наблюдаваните реки в дунавския регион са се повишили или са останали без съществени изменения. Водните количества на реките в басейна са около праговете за средни води.

Започна контролирано изпускане на яз. "Цанков камък"

В резултат на валежи от мокър сняг и частично снеготопене, водните нива на наблюдаваните реки в басейна ще се повишават. По-значителни ще бъдат повишенията във водосбора на р. Огоста и източно от р. Вит.

Очаква се на 26 март водните нива на реките във водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом и Добруджанските реките да се повишат в резултат на частично снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

По отношение на състоянието на реките в черноморския басейн нивата са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания на речните нива в басейна са от -2 см до +8 см. Водните количества на реките в басейна са под праговете за средни води

. Днес и утре в резултат на валежи от дъжд ще има незначителни повишения на водните нива на р. Камчия и южночерноморските реки.

На 25 и 26 март речните нива ще се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. В източнобеломорския басейн нивата на по-голямата част от наблюдаваните реки са се повишили. Водните количества на реките в басейна са около и над праговете за средни води. С водни количества около праговете за високи води са р. Тунджа при Павел Баня, р. Чепинска при Велинград, р. Чепеларска при Бачково и р. Арда при с. Вехтино.

Дъждовете повишават още нивото на яз. Студена

Днес и утре в резултат на валежи от дъжд и частично снеготопене ще има незначителни повишения на водните нива в средното и долното течение на р. Марица и р. Арда. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. В западнобеломорския басейн нивата на наблюдаваните реки са се повишили или са останали без съществени изменения.

Отчетените изменения на речните нива в басейна за водосбора на р. Места са от -1 см до +8 см и за водосбора на р. Струма от -12 см до +12 см. Водните количества на реките са около праговете за средни води. С водни количества около праговете за високи води е р. Елешница при с. Ваксево и р. Лебница при с. Лебница.

През днешния и утрешния ден в резултат на валежи от дъжд и частично снеготопене ще има незначителни повишения на водните нива в средното и долното течение на р. Струма и р. Места. На 25 и 26 март повишения може да има в долните части на водосборите в резултат на снеготопене. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
433 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини