Без компромис за влизане в правителствените сгради заради коронавируса

  • 10 март 2020 11:20

  • 2969
  • 9
© Фейсбук

Масови мерки за сигурност ще бъдат въведени в държавните институции. Това стана ясно от думите на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, директор на Военномедицинската академия и ръководител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Затова и още днес на журналистите в сградата на Министерския съвет бяха раздадени предпазни маски, както по-рано ви съобщи репортер на Novini.bg. Той обясни, че това е било по негова инициатива като тренировка при криза.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

„Смисълът на маските е да се предпазят здравите от болните. Болният трябва да носи маска.

Строгите мерки идват след установяването на четири положителни проби на коронавирус у нас. Целта е да бъдат предпазени хората от евентуална зараза. Същият режим на строгост е бил приложен и на всички министри и други държавни служители, които са били в Министерския съвет. Мутафчийски каза, че е удовлетворен от готовността и разбирането от страна на служителите на кабинета да изпълнят всички мерки. Той даде пример с това, че на заседанието е бил поканен зам.-здравният министър, вместо здравният Кирил Ананиев. Въпреки че Ананиев не е бил в огнището на заразата, той все пак е посетил един от засегнатите райони - Габрово.

„Очаква се проява на висока гражданска отговорност на всички, които посещават Министерския съвет и други държавни учреждения. Логиката е същата и в лечебните заведения, особено в приемните отделения и спешните кабинети“, коментира проф. д-р Мутафчийски.

Ще използват активен въглен от костилки на кайсии в маските срещу коронавируса

Той припомни случая, при който журналист от национална медия беше свален от правителствения самолет при едно от пътуванията на премиера Бойко Борисов. Беше установено, че тя е болна, а е проявила нехайно отношение.

„Аз тогава си позволих да задам въпроса с кой акъл вашата колежка си позволи да застраши вашето здраве“, коментира Мутафчийски.

Междувременно той обясни, че е препоръчано и на служителите в институциите да бъдат с маски, особено тези по гишетата, които работят с хора.

"Мерките ще бъдат диференцирани. На този етап нямаме основание да прилагаме общонационални мерки", коментира още проф. д-р Митафчийски.

"Никога не сме препоръчвали на държавните институции да спрат работа. Но там, където е възможно електронни услуги, да се използват, да се пази известна дистанция", посочи още той.

Ръководителят на Оперативния щаб отправи критика и към тези, които в последния момент са решили да се трупат пред КАТ заради подмяната на талона заради газовите уредби. И напомни, че това изискване го е имало от години, но чак сега хората са решили да се съобразят.

"Смяната на документите, знам, че тази година изтичат много от тях и има опашки. По този въпрос ще трябва да вземем специално отношение. Ще трябва да се разботят методи да не се струпват изцяло пред пунктовете, които са определени за това", заяви още проф. д-р Мутафчийски.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2969 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Тиквари

2020.03.10 | 14:25

9
Кратунчо започна да се прави на пълководец. Тези пари ги заслепяват. Сега ще падне крадене. Ако може и вечерен час ще сложат.
Вирусе, дръж сините пyтки

2020.03.10 | 13:45

6
избий тая синя гад

2020.03.10 | 14:13

8
и не заб.авяй и червената!

2020.03.10 | 13:09

4
Дано се заразите и пукнете в агония, крадливи шайкаджии.

2020.03.10 | 14:07

7
Начело с шефката ви Коронела!

2020.03.10 | 13:39

5
ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ.
Божков

2020.03.10 | 13:04

3
Ей да пазите Тиквун,че. затвор го чака.
111

2020.03.10 | 12:40

2
НАЛИ НЯМАШЕ МАСКИ БЕ СЕРСЕМИ
Dan -Nik

2020.03.10 | 12:24

1
Сакън! Ша земат да са затрият!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини