Днес да почерпят няколко красиви имена

  • 06 март 2020 10:20

  • 6351
  • 0
Днес да почерпят няколко красиви имена
© Булфото (архив)

Днес Православната църква чества деня на Св. 42-ма мъченици в Амория (в малоазийската област Фригия).

Преданието разказва че това са били храбри военачалници, които се пожертвали в името на християнската вярата през 840 г. в Амория.

Почитаме Св. Харалампий

В началото на IX век, градът бил непрекъснато нападан и обсаждан от арабски племена, които вече изповядвали исляма. Историята се запазила от времето на византийския император Теофил (829-842 г.).

Християните се защищавали мъжествено и врагът тъкмо се готвел да отстъпи, когато предател показал на мохамеданите уязвимата страна на крепостната градска стена, градът бил превзет и предаден на огън. По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство.

За възмездие победителят заповядал да бъдат затворени в тъмницата главните военачалници - те били 42 души. Църквата почита в този ден паметта на всички смели мъже, които се оказали и добри войници и верни служители на Христа.

На 6 март имен ден празнуват всички, които носят името Красимир, Красимира, Красен. Красимир. Красимир значи "който краси света".

Според етнолозите името Красимир възниква през Възраждането като свободен превод на гръцкото Козма.  Още когато кръщават децата си с тези хубави имена, родителите ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им.

Радина Лазарова
6351 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини