Днес да почерпят няколко красиви имена

  • 03 февруари 2020 10:28

  • 22495
  • 2
Днес да почерпят няколко красиви имена
© Булфото (архив)

Православната църква почита св. Симеон Богоприемец и Анна пророчица. Симеон ( от еврейски - изслушващ) Богоприемец е един от седемдесетте преводачи от еврейски на гръцки на Стария завет.

Той превежда книгата на пророк Исай. Когато Симеон стига до мястото, където се казва: „Девица ще зачене и ще роди син...", той не повярвал, че това е възможно Направил опит да оправи думата „девица", ала ангел Господен му се явил, спрял го и казал: „Писанието е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тези думи."

Днес е празник на живота и избавлението

Както повелявал Мойсеевият закон, който повелявал всяка мъжка рожба да бъде посвещавана на Бога, Богородица занесла първородния си син да го представи и посвети на Бога. Симеон бил вече твърде стар. Очаквал Месията, за да го види с очите си и тогава да умре. Той отишъл в храма с Божия сила същия момент, в който Богородица внесла Младенеца. Познал го веднага. Взел го на ръце и с пророческо вдъхновение извикал към Господ: „Очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи..." (Евангелие от Лука, 2:30-31).

Според фолклора днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември.

Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, почитат главно бременните жени, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще дойде в къщата се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски. Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет.

Почитаме спасителя на православието

Трети февруари е третият вълчи празник, заедно с Трифоновден и Сретение Господне, като съществува вярването, че на тези три дни вълците бесуват, затова се отбелязват като Вълчи празници, свързани с редица забрани.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома.

На този ден празнуват: Симеон, Симеонка, Семо, Семко, Симан, Симе, Симеонко, Симеонча, Симко, Симо, Симон, Симчо, Сима, Симян, Симана, Симанка, Симеона, Симина, Симка, Симона, Симонка, Симча, Симяна, Моне, Мони, Монко, Мончо, Моньо; Мона, Моника, Монка.

Радина Лазарова
22495 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Николов

2020.02.03 | 17:38

2

Имали някой снимка от месец януари 2020г,да видиме колко вода има в язовир Белмекен, беше побликувана една снимка направена от автоклуб Субаро наскоро, няма вода в язовира, няма и сняг наоколо. Изглежда почти невероятно!!!!?

Ивайло

2020.02.03 | 15:05

1

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

Добави коментар

Водещи новини