Иван Нейков пред novini.bg: Служебният отпуск е вариант при карантина срещу коронавирус

  • 26 февруари 2020 13:56

  • 2130
  • 0
Иван Нейков пред novini.bg: Служебният отпуск е вариант при карантина срещу коронавирус
© булфото/архив/

Какви са вариантите при необходимост от карантина срещу коронавируса за работещите българи? Ползването на отпуск или ползването на болнични е по- изгодно за трудещите се? Кой ще плаща масрафа за отсъствието им? Коментар по тези актуални теми за novini.bg на бившия социален министър Иван Нейков. Той бе социален министър /1997 г. - 2001 г./. По образование е юрист, бивш дългогодишен синдикалист и общински съветник от СДС в София. В момента е директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

КНСБ и КТ „Подкрепа” скочиха срещу призива на министъра на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през завръщащите се от Китай или Италия българи да излизат в „доброволна карантина“ за срок от 14 дни, които да бъдат за сметка на отпуската.

Същевременно близо 77% от трудещите се у нас предпочитат да не ползват болнични листа, за да не губят пари и ходят болни на работното си място. По данни на НОИ болнични ползват само 1/3 от работещите българи. Останалите не вземат отпуски по болест и обезщетения. За фалшивите болнични пък, издавани от недобросъвестни доктори, сега глобите са от 1000 лв. до 3000 лв.

„Карантината е позната в нашето законодателство, чрез предвидени случаи, в които родители чиито деца са болни, са на практика в карантина. Ако е затворена детската градина по такива причини, също има повод за противопоставяне на целеви отпуск на родителите. Вярно е, че в момента в законодателството ни по отношение на отпуските няма специална уредба, която да урежда отсъствието при подобни на коронавируса инфекции. Затова вероятно хората ще търсят различни варианти за отсъствие от работния процес.

Иван Нейков: Докога държавата ще позволява тарикатите да прецакват почтените за болничните

Най-неизгодният за работниците вариант, е неплатената отпуска.

Ако работодателят обаче желае, може при необходимост да предоставя на хората си служебен отпуск, който е регламентиран в Кодекса на труда. Това отсъствие може да е както платено, така и не, защото вероятно работодателите ще се почувстват ощетени. Виж, отпускът по болест, е в компетенциите на личния лекар и лекарската комисия.

Предполагам, че сега работещите българи ще ползват различни възможни варианти, ако това им се наложи. Според мен обаче депутатите много спешно трябва да предприемат мерки и да направят промени в съществуващото законодателство, за да уредят този проблем. Предпазването, превенцията срещу заболяване като карантината, е важен момент и ще се ползва при много други вирусни заболявания. Дошло е време да стартират дискусии за въвеждането на отпуск по повод на карантина и това е една разумна крачка в полза на хората.

Хасан Адемов: Форматът за вземане на решението за болничните е НСТС

Напрегнатите разговори между синдикати и работодатели за изплащането на първите три дни от болничните продължават

Тази ситуация илюстрира един закон от социалната сфера, който през последните години се нарушава. Бързи решения в социалната сфера няма. Който мисли, че може на ги взема на крак, рано или късно търпи жестоки последствия. Има разумни предложения от страна на участниците в тези разговори, които трябва внимателно да се обмислят. Работодателите са затруднени в юридически смисъл да наказват тарикатите, които ги мамят чрез фалшиви болнични. Те могат да ги контролират, но не могат да ги санкционират като по този начин ще защитят съвестните си работници. Според мен пътят трябва да е в тази посока – да се създадат

ефективни механизми за контрол на измамниците.

Ексфинансов министър: Глупаво е да не се плаща първия ден от болничните

За съжаление сега дискусията се фокусира само върху това кой да плаща тези дни от болничните листове – работодателите или НОИ. А основният проблем е, че има фалшиви болнични.

Ако дискусията не върви от полугодие на полугодие, би могло по-скоро да се стигне до общо решение. Разумният срок е в началото на следващата година да имаме решение на този проблем и в новия бюджетен период да започне да функционира. Това ми се струва разумният вариант”.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2130 0

Свързани новини

Водещи новини