Омбудсманът: Карантината при съмнение за коронавирус не трябва да е за сметка на платения отпуск на гражданите

  • 26 февруари 2020 13:52

  • 382
  • 2
Омбудсманът: Карантината при съмнение за коронавирус не трябва да е за сметка на платения отпуск на гражданите
© Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент изпрати препоръка до министъра на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, в която настоява за прилагане на единен подход с ясни указания към гражданите и медицинските специалисти при издаване на болничен лист или друг документ, оправдаващ отсъствие  от работа при съмнение за контакт с болни от коронавирус. 

„Необходимо е да се даде достъпна публична информация за гражданите, която да съдържа ясни отговори на въпросите, които имат отношение към поставянето им под карантина и реда за оправдаване на отсъствието им от работа. Също така е необходимо да има информация за лекарите за случаите на издаване на болничен лист, с оглед предотвратяване на евентуални злоупотреби с издаването на болнични листове“, пише омбудсманът в препоръката си. 

Дариткова: Осигурените българи трябва да могат да ползват болнични за карантина

Доц. Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент подчертава, че до омбудсмана вече има постъпили жалби и сигнали от граждани, завърнали се от чужбина, които търсят информация как да процедират с отсъствието от работа, при положение, че трябва да бъдат поставени  под карантина, заради опасението, че са били в контакт с болни от коронавирус. Според тях има  голяма неяснота за реда, по който следва да се оправдае отсъствието им от работа.   

„Като обществен защитник смятам, че отсъствието на гражданите от работа при карантина не следва да бъде за сметка на правото им на платен годишен отпуск или неплатен отпуск, вместо болничен лист за карантина. Желаейки да запазят полагаемия им се платен годишен отпуск или поради нежелание да ползват неплатен отпуск, който ще намали доходите им, гражданите биха могли да укрият важна информация, свързана с контактите си с хора или пребиваването си в райони, в които заразата е разпространена“, подчертава доц. Ковачева.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Novini.bg
382 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Адолф

2020.02.26 | 14:11

1

абе кфа е таа? а какво стана с Мая Манолова ?

WC

2020.02.26 | 14:20

2

манолова сади марули в кюстендил.....

Добави коментар

Водещи новини