Може ли България да се справи с мръсния въздух?

  • 10 март 2020 10:24

  • 888
  • 3
Може ли България да се справи с мръсния въздух?
© Булфото (архив)

Имаме нужда от дългосрочна визия за намаляване замърсяването на въздуха в България. Това са сложни процеси, изискват сложно планиране и дългосрочни инвестиции. Това каза за Novini.bg Меглена Антонова, координатор на националната ни кампания „Климат и енергия“ в Грийнпийс – България.

Сред основните замърсители у нас са въглищните централи, битовото отопление и транспортът.

„В зависимост кой е източникът на замърсяване за даденото място трябва да се търси решение. За нас трябва да се промени начинът, по който изглежда системата ни за производство на енергия“, коментира Антонова.

И напомни, че България се съобразява с изискванията на Европейската комисия за намаляване на вредните емисии. Антонова даде пример с мерки, които са взети в Гърция. Освен обявения план за отказ от въглищни централи до 2024 г., в някои гръцки общини стимулират и поставянето на слънчеви панели.

Докато институциите у нас търсят решение за справяне с дългогодишния проблем, хората могат да се опитат да неутрализират негативното влияние на фините прахови частици. Особено уязвими са децата, възрастните и хроничноболните.

„Много е важно особено в града, да следим нивата на замърсяване. Трябва да стоим далеч от светофари, избягвайте натоварените булеварди“, посъветва експертът от Грийнпийс.

В дни с повишено замърсяване трябва да се избягва спортът навън, а носенето на специални маски също е препоръчително.

Замърсяването на въздуха може да следите тук.

Теменужка Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи 

У нас енергийният министър Теменужка Петкова обсъди с експерти от САЩ възможността за използването на екотехнология, която да намали вредите от въглищните централи. В същото време България има тревоги, че ще покрие изискванията за „Зелената сделка“ на Европа.

Експерти обсъждат Националния план за енергетика и климат

Европейския зелен пакт е пътна карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС чрез превръщане на предизвикателствата в областта на климата и околната среда във възможности във всички области на политиката, като се гарантира, че преходът е справедлив и приобщаващ за всички.

Европейският зелен пакт обхваща всички сектори на икономиката, по-специално транспорта, енергетиката, селското стопанство, строителството, и промишлени отрасли като стоманодобива, производството на цимент, ИКТ, текстилната индустрия и химикалите.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
888 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Веселин Василев

2020.03.10 | 15:32

3
Не може...
Bebo

2020.03.10 | 14:32

2
S tezi koito upravlyavat "NIKOGA"
Интересно

2020.03.10 | 10:31

1
С ТЕЗИ ЗАПЛАТИ, НЕ.

Добави коментар

Водещи новини