Патриарх Неофит се срещна с директора на Националната библиотека доц. Красимира Александрова

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще се включи в честванията за 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяването на Българската екзархия. Това стана ясно днес, след като директорът на Националната библиотека доц.д-р Красимира Александрова се срещна с патриарх Неофитпатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на в Софийската митрополия, съобщават от Българската патриаршия.

По думите на доц. Александрова в изложбата ще бъдат включени и показани документи, свързани с основаването на Българската екзархия и с избора на първия български екзарх.

Патриарх Неофит прие посланика на Испания у нас

Включването на Националната библиотека в честванията е важно, защото издигането на Българската екзархия е събитие, спомогнало за запазването на нацията, е заявила доц. Красимира Александрова.

На 20 януари Светият синод реши на 28 февруари, петък, в 10.00 часа, да бъде отслужен в диоцеза на БПЦ-БП тържествен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън, като в края на молебена бъде прочетено Патриаршеско и Синодално послание за бележитата годишнина от издаването на фермана за учредяването на Българската екзархия.

В срещата е участвал и иконом Николай Георгиев - началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет