Гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в Къкринско ханче

  • 19 февруари 2020 15:05

  • 383
  • 0
Гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в Къкринско ханче
© Община Ловеч

„Днес се навършват 147 години от гибелта на Апостола. Но ние сме тук, в Къкрина, не за да скърбим, а за да се почувстваме по-силни и горди от това, че сме българи. Знаете ли кои са най-посещаваните туристически обекти в нашата община? Това са Ловешката средновековна крепост и Къкринското ханче. Едва ли има българин, който да не знае, че там, до Ловешката крепост, се издига величественият паметник на Левски. Невъзможно е да посетиш Община Ловеч и да не се докоснеш до неговия пример. Защото Левски е водещ символ, привлекателен образ за всеки българин.“

Това изтъкна в словото си кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова по време на гражданското поклонение пред паметника на Левски в Къкринското ханче на 19 февруари  2020 г.  Поклонението в село Къкрина, община Ловеч, бе посветено на 147 години от гибелта на Апостола на свободата.

 

Граждани и политици поднесоха цветя пред паметника на Левски

 

Кметът на Ловеч припомни някои важни исторически дати, които са станали преди 150 години. На 27 февруари 1870 година е провъзгласяването на българската Екзархия в Цариград. На 27 май същата година Васил Левски започва Третата, най-дълга обиколка на българските земи, като изгражда Вътрешната революционна организация. На 1 август 1970 г. в Женева е отпечатана Първата програма на БРЦК. През юни - август 1870 г. Левски създава мрежа от частни революционни комитети в Ловешко, Търновско, Орханийско, Габровско и Тетевенско. През септември 1870 година Любен Каравелов заявява във в. „Българский глас“, че свободата на българите трябва да бъде извоювана от самия народ. А през есента Васил Левски подготвя т.нар. „Нареда на работниците за освобождението на българския народ“. Това са част от стъпалата, по които народът се възкачва към своята Свобода, каза Корнелия Маринова.

Слово произнесе и Ловчанският митрополит Гавриил, който припомни моралната сила на дякон Игнатий – Васил Левски, и призова младите хора за спазват моралните норми.

С кратка художествена програма, изпълнения на Духовия оркестър към Община Ловеч с диригент Тотко Рогашки и поднасяне на венци и цветя премина събитието.  В поклонението се включиха кметският наместник на село Къкрина Иваничка Станчева, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, общински съветници, представители на партии и граждански организации. Водещ на поклонението бе Иванка Драгнева.

Стотици граждани, ученици и екскурзианти изпълниха двора на музея. Имаше много ученици, групи от дойдоха чак от Сливен и Ямбол.

Рано сутринта близо 60 туристи се включиха в традиционния поход "По стъпките на Апостола" от Ловеч през Пази мост до Къкринското ханче. Кметът Корнелия Маринова също поднесе цветя на местността Пази мост.

Последвайте канала на

Десислава Станева
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини