Граждани ще протестират срещу ратификацията на споразумението СЕТА

  • 18 февруари 2020 13:09

  • 566
  • 1
Граждани ще протестират срещу ратификацията на споразумението СЕТА
© Булфото (архив)

Граждани ще протестират срещу гласуването на второ четене на ратификацията на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС /СЕТА/. Това съобщи на пресконференция Христо Лафчиев, цитиран от БТА.

По думите му второто четене на споразумението в Народното събрание най-вероятно ще се състои утре сутринта и докато депутатите обсъждат и гласуват, пред парламента гражданите ще заявят несъгласието си с приемането на документа.

Протестът е организиран от фейсбук групата "БРЦК - Разбунена София", поясниха организаторите.

Изключително напрегнато е, защото става дума за суверинитета на Република България, каза Лафчиев. Суверинитетът на страната е нещо, което ние не искаме да се поставя под въпрос, допълни той.

Протест срещу ратификацията на СЕТА в Добрич

Ако парламентът утре утвърди на втори четене споразумението това означава, че е суспендирал българската конституция, посочи Магдалена Ташева и допълни, че трябва да направят всичко възможно, за да не позволят ратификацията. Като слабост на споразумението Ташева посочи, че се създават частни извънредни трибунали, които ще решават спорове между държавите и инвеститорите. Тези трибунали ще са обединени в международен център, в който европейските държави, включително България, нямат свои представители, а ще работят западни адвокатски кантори. Чуждият инвеститор може да съди държавата, но държавата не може да го съди в тези трибунали, посочи още тя.

Основният проблем, който създава споразумението е, че от значение ще са не интересите на народите, а печалбата на чужди инвеститори, каза и Мадлен Кирчева и напомни, че приложното му поле е всеобхватно.

Последвайте канала на

Novini.bg
566 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2020.02.18 | 13:55

1

Тя Българската конституция е суспендирана (каква чудна думичка!) одавна :(

Добави коментар

Водещи новини