Протест срещу ратификацията на СЕТА в Добрич

  • 05 февруари 2020 16:58

  • 443
  • 1
Протест срещу ратификацията на СЕТА в Добрич
© Булфото (архив)

Десетки граждани на Добрич се събраха днес на протест срещу ратификацията на споразумението между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА. Недоволството на протестиращите е продиктувано от опасностите, които според тях тази спогодба крие, а именно отпадането на мораториума за добив на шистов газ в България и свободния внос на генномодифицирани храни, предаде БНР.

Събралите се граждани поискаха и оставката на правителството. По думите на протестиращите всеобхватното икономическо и търговско споразумение СЕТА ще даде възможност за добив на подземни природни богатства в Добруджа.

Протест в София срещу ратифицирането на СЕТА

„Ще проявят интерес, ще дойдат и благодарение на СЕТА ние не можем да им откажем този опасен добив“, заяви участничка в протеста.

„СЕТА е срещу всички интереси на българите“, добави друг протесгтиращ.

„Ако започнат и шистовия газ тук да разработват, всичко ще опустее“, „Не на СЕТА, тези световни компании ще имат право да съдят абсолютно за всичко държавата“, заявиха участници в протеста.

Протестиращите граждани изразиха недоволството си и пред офиса на ГЕРБ в Добрич с викове за оставка.

Крие ли опасности за икономиката ни търговското споразумение СЕТА?

Ратификацията на СЕТА мина на първо четене в Народното събрание миналата седмица. Търговската спогодба премахва 98% от митата между Канада и ЕС. Според критиците сделката ще отслаби Евросъюза, включително по отношение на защитата на потребителите и безопасността на храните. Опасенията на протестиращите са и че СЕТА ще даде зелена светлина и на инвестиционното намерение за разработването на 41 сондажа за добив на природен газ в землищата на 18 населени места в община Генерал Тошево.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
443 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.02.05 | 17:49

1

в такъв случай нека свалим правителството и нека излезем от ЕС и НАТО!

Добави коментар

Водещи новини