Издирват собствениците на мидени ферми край Маслен нос

  • 18 февруари 2020 09:09

  • 3248
  • 1
Издирват собствениците на мидени ферми край Маслен нос
© Pixabay

Служители на Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР)и Изпълнителната дирекция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ провериха с патрулен катер състоянието на две мидени полета в акваторията на Черно море, южно от Маслен нос в близост до Приморско. Това съобщиха от БДЧР.

Проверката е предизвикана след сигнал от рибари за замърсяване в морето и бреговете причинено от изоставени мидени ферми около Маслен нос.При огледа е констатирано, че конструкциите и на двете съоръжения са накъсани с потънали въжета и множество разпилени буйове както във водата, така и на сушата. Двете мидени полета са били експлоатирани от фирмите "Шато" ЕООД и "Морски дарове" ООД , информираха от БДЧР.

Полицаи и инспектори на ИАРА в Монтанско гониха бракониери

Оттам обясниха, че разрешителното на първата фирма е изтекло през юли миналата година. Още тогава при извършван контрол съвместно с ИАРА било установено наличие на разкъсани линии. В тази връзка БДЧР е издала предписание на фирмата за цялостно демонтиране на съоръжението, което е в процес на връчване по реда на Административно процесулния кодекс /АПК/, поради невъзможност да се открие титулярят.

Втората мидена ферма е с действащо разрешително. При извършен през 2019 година контрол съвместно с ИАРА на същата е издадено предписание за маркиране на разрешената площ, което е в процес на връчване по реда на АПК, поради невъзможност да се открие титулярят.

След откриване на лицата БДЧР ще предприеме съответните административни и наказателни мерки.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3248 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.02.20 | 08:39

1

Няма да ги намерите ,заклах ги в адски мъки и ги зарових с Фадромата ! Приятен ден и правете като мен !

Добави коментар

Водещи новини