Президентски фарсове в сапунен сериал без край...

  • 06 февруари 2020 13:14

  • 4517
  • 0
Президентски фарсове в сапунен сериал без край...
© булфото/архив/

Защо повечето от българските парламентарно представени партии, освен ГЕРБ и донякъде ДПС, се „снишиха” по повод на обръщението на българския президент преди дни, в което той обяви, че снемал доверието си от легитимно избраното ни правителство? Толкова незначителен ли е наистина за политиците, изпратени от гласуващите българи в Народното събрание, този иначе символичен акт от страна на също така законно избрания държавен глава.

Или пък мълчанието им е безсилие да заемат достойна позиция. Много въпроси възникнаха след като Радев на 4-ти февруари официално и открито оповести войната, която тлееше отдавна по много фронтове между двамата властници. Каква е конкретната причина за лютия разрив, вероятно скоро или пък някога ще разберем. Засега от популистките приказки на президента, който винаги говори с песимизъм и негативизъм за всичко в държавата сякаш утре или най-късно вдруги ден всички ще измрем, нищо не се разбра за конкретната причина.

Румен Радев сне доверието си от кабинета "Борисов 3"

Според нападнатия от засада негов опонент - премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, късото съединение между двамата, е продукт на ядовете на първия с прокуратурата. Защото обвинението се опитва да повдигне завесата отново относно дейностите на ген. Радев отпреди да стане президент. Знаете вече, че КПКОНПИ се произнесе, че нямало нарушения от страна на Радев, че бил назначил някогашното си гадже, настояща съпруга, за пиар във ВВС и прочее битовизми, популярни като чиста шуробаджанащина. Сега обаче обвинителите пак се усъмниха, че по време на порверката от комисията, й е оказван натиск от страна на известния летец върху други негови колеги с много звезди по пагоните. Заради тази семейно-битова драма пуснаха в публичното пространство някакви „свидетелства, записи или СРС-та”, за които се започна друг, нов сериал и...така до края на света.

Разбира се, че президентът няма никакво право да се меси в изпълнителната власт и да дава постоянно акъл дори, когато не му го искат. За опитите му да гази основният ни закон партиите гузно си трайкат, вместо да дадат мощен отпор. Иначе в политически аспект за пореден път наблюдаваме как някой не чете историята и затова повтаря грубо нейните грешки. Поради което закономерно се получава фарс.

В най-новото ни летоброене има поне три случая, в които действащи президенти тръгнаха срещу изпълнителната власт и не свършиха добре. Най-емблематичен в това отношение е примерът с първия демократично избран български президент Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва / 1990 – 1997 г./. Много от сините строители на демокрацията до днес винят Желю ЖелевЖелю Желев Д-р Желю Митев Желев (3 март 1935 г. - 30 януари 2015 г.) е роден в с. Веселиново, Шуменско. Завършва за свиканата от него публична пресконференция, влязла в историята като т.нар. "Боянски ливади" през 1992 г..Тогава той открито критикува действията на кабинета по онова време, председателстван от Филип Димитров. Резултатите бяха повече от печални – СДС се „залюспи”, а малко по-късно сините не подкрепиха Желев за втори мандат. После Петър Стоянов скочи срещу  премиера Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - и... „разлюспването” продължи до шушка.

Години по-късно последваха отново ялови и безсмислени подскоци на президенти срещу действащи премиери като тези на Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в срещу Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното срещу Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, та чак до днес, когато Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на „сне доверието си от Борисов”. Не че преди това Борисов му го е давал, както сам уместно отбеляза, но нейсе.

Изводът от тези президенски водевили по нашите георгафски ширини сочи само едно – че никой от държавните ни глави не успя да роди своя читава политическа партия. Това е добре да се припомня постоянно заради евентуални продължаващи нездрави мераци в тази посока.

В интерес на истината единствено с ясна политическа позиция за обръщението на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на излезе новосформираната партия КОД с председател д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва. Което само доказва, че трябва да започнем да обръщаме повече внимание на извънпарламентарния политически живот и да го поставяме във фокуса на общественото внимание, защото в някои от тези партии наистина има рационални идеи и позиции. Ето част от декларацията на партията:

„На знаковата за българската демокрация дата 4-ти февруари, българският президент направи груба демонстрация на погазване на демократичния морал и парламентарния модел на страната ни. 

С отричането на демократичното и партийното представителство, Радев не само погази Конституцията на България, но и се противопостави на парламентарната република. Никога досега в новата българска история не се сме сблъсквали с толкова брутален и груб опит за промяна на устройството на страната, какъвто демонстрира действащият президент.    

Оценяваме действията на президента като директен призив за промяна на конституционния ред и заявка за налагане на едноличен авторитарен режим.

Опитът на Радев да превърне популистката си безпомощност и арогантност в национално верую се превръща в стил на поведение, който е опасен за парламентаризма и за републиканския дух, ръководещ модерната българска държава. Призивът на президента за игнориране на дясното и лявото цели рушенето на демокрацията и правовата държава и осигурява благодатна среда за кражби и беззакония. 

Петър МОСКОВ: Код: Да спрем „зеления комунизъм”!

В обръщението си Радев за пореден път открито ерозира евроатлантическия избор на българския народ, с което подложи на риск националния ни интерес, в служба на същите господари, на които го беше продал и неговият предшественик Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в.

Още в момента, в който избра военния парад в Москва, пред почитта към жертвите на комунизма, президентът Радев загуби правото да говори от името на българския народ. За човек, останал сплескан в решетката на руския политически калъп, претенцията за обединител на нацията е безпочвена и недостижима.  

Днес е сигурно, че Радев не може да бъде фигурата, претендираща да е морален маркер на нацията. Нека си спомним, че Радев присъства в президентството заради намесата на чужда държава, която яхна политическата активност на българите по брутален начин.

Убедени сме, че решението на тежките проблеми и възстановяването към нормалността не е във връщането към социалистическите експерименти и авторитарните еднолични режими, а в изграждането на силно дясно консервативно политическо обединение, което да наложи смислен дневен ред.

Това е битката за дясното и за бъдещето ни! 

Затова днес отново трябва да си спомним думите на Левски: „Свобода! И всекиму - своето“.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4517 0

Водещи новини