Кукери от страната и чужбина завладяват Раковски

  • 05 февруари 2020 06:38

  • 1942
  • 2
Кукери от страната и чужбина завладяват Раковски
© Булфото (архив)

Над 1200 кукери се очакват на тазгодишния Международен фестивал на кукерските и маскарадни игри "Кукове" в Раковски. Той е се проведе на 21 и 22 февруари.

Това е вторият по големина в страната след маскарадните игри "Сурва" в Перник, каза за БТА Ана Белчева, главен специалист в отдел "Култура" в община Раковски, основен организатор на мащабната проява. По думите й до момента са потвърдили участие 25 състава от цялата страна, като най-атрактивна се очаква да бъде групата от кюстендилското село Пиперков чифлик, която ще участва за първи път и е в състав от 90 души. Най-масово ще бъдат представени общините Брезник и Перник, без отсъствие са и селата от община Карлово. И тази година има заявено задгранично участие и това са традиционните на Раковски партньори от село Ресава, община Кавадарци, Македония и група от остров Сардиния, Италия.

Кукери изпълниха Гоце Делчев със заклинания

Фестивалът ще бъде открит в петък вечерта с концерт на Фолклорен ансамбъл "Тракия" и Нестинарско шоу, като програмата ще завърши с пищна заря. През втория ден, събота, е дефилето на участниците, което ще започне в 10.00 часа и обикновено завършва в късния следобед, каза още Белчева. Участниците ще бъдат оценявани от жури с председател Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив.

"Кукове" се организира ежегодно петък и събота преди "Великденските заговезни" и е едно от най-колоритните събития в община Раковски. Обичаят е свързан с "хамкането на халвата", познат още и като "прошка" за християнския свят.

Фестивалът се заражда спонтанно от група младежи, които участват в танцовия състав при читалище "Св. св. Кирил и Методий" Раковски през 1995 г. Те организират кукерско шоу в центъра на града, като са се опитали да възпроизведат традицията, когато техните предци маскирани са обикаляли по домовете и са наричали за здраве и берекет. От 2000-та година фестивалът финансово се поема от общината, като се организира и първият регионален фестивал на маскарадните игри.

Две години по-късно той е финансиран чрез проект на местното читалище "Св. св. Кирил и Методий" от Министерството на културата, прераства в национален, а от 2003 година вече е със статут на Международен фестивал. От 2000 година община Раковски става член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно участниците в "Кукове" достигат близо 2000 човека, като представители имат всички райони на България, гости са били и състави от Румъния, Словения, Сърбия, Македония, Ирландия, Гърция.

Последвайте канала на

Novini.bg
1942 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
университет софия

2020.02.05 | 08:07

2

някой музей е по важен

2020.02.05 | 08:05

1

нека пазим българското и традициите

Добави коментар

Водещи новини