Вземат мерки, за да не останат затворниците без храна

  • 30 март 2012 15:33

  • 579
  • 0
Вземат мерки, за да не останат затворниците без храна
©

Трима души са били уволнени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” на Министерството на правосъдието, веднага щом е установено забавянето на обществената поръчка за доставката на храна за затворите. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Лицата, които са виновни за забавянето на сключването на договорите и непускането на обществените поръчки, са дисциплинарно наказани и уволнени, подчерта Ковачева. Договорът за изхранване на затворите е сключен през 2009 г. и изтича на 4 март, което означава, че започват нови процедури за изхранване на затворниците. Тези процедури в момента се обжалват в КЗК, няма решение по тях.

Изчаква се да мине процедурата по обжалване на тези процедури и тогава може да се коментираме. „В момента, с оглед на факта, че се забавят тези обществени поръчки, са предприети други мерки за изхранване на затворниците, така че те да не останат без храна. Сключен е договор през Стоковата борса за доставка на храна на затворниците, предоставено е дарение от БЧК, също така от страна на Държавния резерв ще получим сирене, кашкавал за изхранване на затворниците. Конкретни мерки са предприети”, каза министър Ковачева.

Все още няма информация дали е имало злоупотреби с храната на затворниците. „До мен достигнаха сигнали за завишаване на количествата и доставките и съм разпоредила инспектората на министерството да влезе и да провери тази информация и доколко отговарят на истината. Когато излезе проверката, ще мога да коментирам. Някои от коментарите са свързани с това, че има динамика по повод на различен брой лица в арестите и оттам също се променя и цифрата за доставките”, каза Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент. По отношение на договора, сключен с фирма през Стоковата борса – вместо седем дни съобщението за това, че се предлага сключването на такъв договор, е стояло 14 дни на сайта и въпреки това са се явили само две фирми, не е имало интерес към този договор.

Само тези фирми са проявили интерес, но офертата била оставена 14 дни, вместо седем, както е по закон и договорите са били сключени с фирмата, която се е появила, не е имало никакъв избор. Сключването на такъв договор е много важно с оглед на изхранването на затворниците. На въпрос – дали е вярна информацията, че килограм леща се е закупувал за 50 лв., министър Ковачева посочи: „Едва ли, при условие че тези храни се купуват през Стоковата борса, а там цените са доста ниски”.

Последвайте канала на

579 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини