Трайчо Трайков: Правителството взе правилно решение за АЕЦ "Белене"

  • 30 март 2012 08:26

  • 2225
  • 10
Трайчо Трайков: Правителството взе правилно решение за АЕЦ "Белене"
©

„Това което премиерът нарече капани, всъщност са цели. Желая успех на правителството“. Това каза пред Нова телевизия Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той допълни, че Делян Добрев знае, че може да разчита на неговия съвет, но „нещата които аз знам, а той не знае, са малко“.

Относно решението за излизане от проекта АЕЦ „Белене“ Трайков каза, че е била направена правилна стратегическа стъпка. „Основният проблем с „Белене“ е, че по време на тройната коалиция са сключени частични споразумения, предплатили сме едни пари, без споразумения и договори“.

На въпрос икономическо или политическо е решението за „Белене“ той отговори, че няма проект за ядрена централа, което да не изисква политическо решение. „За мен важното проекта да е изгоден и да води до намаляване на енергийната ни зависимост“, допълни той.

Попитан защо решението изпревари доклада на HSBC Трайков отговори, че за това трябва да се пита Бойко Борисов. „Предполагам че причината е датата 31 март, на която трябваше да се вземе решение за проекта. Анализът не е основа за взимане на решения. Не може един руски проект да се превърне в такъв, които намалява енергийната ни зависимост“, каза той и допълни, че за да бъде проекта „Белене“ изгоден е трябвало да има технически параметри, но партньорите ни са отказали да ги подпишат и да се съгласят с тях.

Изхода от случката „Белене“ той си представя така: „Прави се анализ на статуса – кои какво дължи и се прекратява проекта. Ние имаме аргументи за излизане от проекта, дано и те имат такава“. По думите му България почти е платила сметката и трябва само да се доплати.

Според него темите за АЕЦ „Белене“ и цената на газа не бива да се смесват, въпреки че се правят такива опити от страна на Русия. „България е добър клиент на Газпром – плащали сме навреме, надеждни сме технически“, каза Трайков.

Попитан с колко може да се намали цената на газа Трайков каза: „Последния път когато говорих с Милер аз казах ясно целите ни. При положение че някой европейски клиенти са получили между 10 и 20% понижение на цената на газта, ние казахме че очакваме понижение в горната граница“.

Бившият министър смята, че новият реактор, който е за АЕЦ „Белене“, не е най-модерния, както се твърди. Според него е най-практично този реактор да бъде продаден веднага и да поръчаме производството на новия модел. На въпрос за колко може да се продаде реактора той отговори, че може да го продадем на цената, на която сме го купили. „Ако отиде в Козлодуй той ще трябва да седи там 7-8 години, ще трябва да се плащат и пари за съхранението му“, допълни още той.

Последвайте канала на

2225 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
отговор на №3

2012.03.30 | 12:35

10
Време е Русия въобще да не приемат и водят преговори с предателите на ГЕРБ. Дори трябва и други кранчета да ни затворят,за да могат тъпите избиратели и привърженици на ГЕРБ най-после да разберат - къде отива България и българската нация......отговор на

2012.03.30 | 12:30

9
Трайчо, що не идеш да го обясниш това на Путин? Вие сте национални предатели, Трайчо. С всички сили се опитвате да ни набутате Шеврон. По Южна Америка ги осъдиха за стотици милиони, а на вас не ви дреме. Вие и децата ви и без това няма да живеете тук.

2012.03.30 | 11:52

1
Аз съм против АЕЦ и против Шеврон, но наистина мисля, че Шеврон са по-опасни от Белене, дано не е настина едното за сметка на другото ...
Бля бля

2012.03.30 | 12:29

8
С тези коментари ми пада в очите и вечи мисля, че са взели правилно решение да го свалят. Това да се дупиш на САЩ за сметка на братушките с незнайни за кого ползи ако е правилно решение. То и Тиквата не вижда по далече от носа си и не мисли какви ще са последствията за страната ни в близко бъдеще. И една малка подробност след като си затваряме вратичките към Русия не знам като се стигне до момента в който те трябва да преценяват дали да се удължава срока на експлоатация на съществуващите реактори, може с толкова лека ръка да кажат НЕ и ще са си в правото си. Дано да си идете от там от където дойдохте тъпи ГЕРБери!
Георги Христов

2012.03.30 | 12:28

7
Всички тези чалга министри от Правителството на ГЕРБ са национални предатели.Представете си факта,че след години американците ще ни затворят и АЕЦ-Козлодуй- само и само да ни настроят против Русия,а може ли такава простотия да се спира АЕЦ-Белене /при пълна проектна документация и изградени фундаменти/това е един плюс за България-на целият Балкански полуостров като продаваме ток -ще си изплатим АЕЦ-Белене,а и между другото имаме хиляди подготвени специалисти атомни енергетици.Защо например Турция предпочита руските атомни централи, а не американските ?
чичо станчо

2012.03.30 | 12:27

6
А БЕ ТРАЙЧО, ЗАЩО НЕ СИ ТРАЕШ? КОГА СТАНА ТАКЪВ ГОЛЯМ ЕКСПЕРТ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА? ЗА ДВА ДНИ ТИ НЕ КАЗА НИЩО ВЯРНО ПО ВЪПРОСА. ВСЕКИ МИСЛЕЩ ЧОВЕК ЗНАЕ КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ТВОИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ. МЛЪКНИ НАЙ - ПОСЛЕ! ЗАЩОТО ОТ ЕКСПЕРТИ КАТО ТЕБ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ. НЕКА ТЕЗИ КОИТО СЕ СТРАХУВАТ ОТ АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ ЗНАЯТ, ЧЕ НЯМА ТЕХНИЧЕСКО СЪОРЪЖЕНИЕ ЗА СИГУРНОСТТА НА КОЕТО ДА СЕ ПРАВИ ТОЛКОВА МНОГО. ЗАЩОТО ХООРАТА КОИТО ГИ ПРОЕКТИРАТ И ИЗГРАЖДАТ СА УМНИ И ОТГОВОРНИ И ЗНАЯТ, ЧЕ НЯМАТ ПРАВО НА ГРЕШКИ. ВАШИЯТ ПЛАЧ МИ НАПОМНЯ ЗА СВИНСКИЯ ГРИП. ВСЯКЯ ГОДИНА ПО СВЕТА УМИРАТ ПО ШЕСТ МИЛИОНА ОТ ОБИКНОВЕН ГРИП, НО АКО НЯКЪДЕ УМРАТ ДЕСЕТ ЧОВЕКА ОТ СВИНСКИ ГРИП СЕ ВДИГА ВРЯВА ДО НЕБЕТО. НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ! ЗНАЙТЕ ,ЧЕ В ОСДНОВАТА НА ВСИЧКИ ЯДРЕНИ АВАРИИ СТОЯТ "ДОБРИТЕ" АМЕРИКАНЦИ - ПРИЯТЕЛИТЕ НА БОЙКО И НА ТРАЙЧО. МИСЛЕТЕ И ЧЕТЕТЕ ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАТЕ. В МРЕЖАТА ИМА ВСИЧКО!
Desi

2012.03.30 | 12:27

5
Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012!Eдин прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятелите . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00. След регистрацията ще получите имейл на български език с кратки съвети! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашата покана е тук:http://signup.wazzub.info/?lrRef=e5d0f2e7
САЙТА ЗА ФУТБОЛНИ ЕКИПИ 12/13

2012.03.30 | 12:26

4
W W W . O R I G I N A L N I . BE ---ЗАКУПИ ЕКИИП 12/13 НА СУПЕР ЦЕНА !!
Радо

2012.03.30 | 12:26

3
Като свършат запасите от въглища и изсечем дърветата а цената на газта стане космическа ще го питам Трайчо кво ще правим. От края на социализма нищо нов не се строи само кърпежи кърпим дупки централи тръби просто държавата е на доизживяване. И как мислят да се откриват нови работни места със пестене няма как да стане а и досега не съм чул фалирала атомна централа или да работи на загуба. Може би взимаме повече от Германеца щом ще плащаме най скъпият ток от газовата централа която ще произвежда.
Бля бля

2012.03.30 | 12:25

2
КОЙТО ИМА МОЗЪК – ДА СМЯТА…И това ако не е изгодна сделка да произвеждащ ток между 4- 15 пъти по-евтин! 1. Цени на електроенергия при продажба от производители - АЕЦ Козлодуй – 11,68 лв/мегават час - ТЕЦ „Марица изток“ 2 – 40,50 лв/мегават час - ТЕЦ „Бобов дол“ - 65,08 лв/мегават час ... - Тец „Марица изток“ 3 – 67,64 лв/мегават час - ТЕЦ Варна – 71,88 лв/мегават час - ТЕЦ Русе – 76,39 лв/мегават час - ТЕЦ – Иван Костов – 175,00 лв/мегават час (американския) 2. Цена, по която ВЕЦ продават електроенергия – 105,00 лв/мегават час 3. Цени на вятърни електрически централи: 3.1. до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа – 189,00 лв/мегават час 3.2. над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа – 172,00 лв/мегават час 4. Цена на електроенергия, произведена от фотоволтични централи: 4.1. с инсталирана мощност до 5 кВтп – 823,00 лв/мегават час 4.2. с инсталирана мощност над 5 кВтп – 755,00 лв/мегават час Цените са без ДДС

Добави коментар

Водещи новини